Ekonomi ABD'den enerjiye 1 milyar dolar

ABD'den enerjiye 1 milyar dolar

Paylaş
ABD'den enerjiye 1 milyar dolar

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Amerika Eximbank'ın Türkiye'deki rüzgar, güneş ve jeotermal gibi yenilebilir enerji yatırımları için 1 milyar dolar kredi vereceğini açıkladı. Krediler 18 yıl vadeli olacak

Mutabakat zaptı imzalandı

Haberin Devamı

Amerika (ABD) Eximbank ile Enerji Bakanlığı arasında ‘Türkiye’deki yenilenebilir enerji kaynakları projelerine kredi sağlanması’ konusunda mutabakat zaptı imzalandı. Enerji Bakanı Taner Yıldız, ABD Eximbank’ının Türkiye’deki yenilenebilir enerji yatırımlarına 1 milyar dolar kredi vereceğini açıkladı. ABD Eximbank’ının, yatırımda odaklanacağı 9 ülke belirlediğini belirten Yıldız şöyle dedi:

Türkiye 9 ülkeden biri

“Dokuz ülkeden birinin Türkiye olduğunu söylediler. Görüşme o çerçevede düzenlendi. Türkiye’nin büyümesinin dikkat çektiğini ve bunu karşılayabilecek enerji yatırımlarının kredilendirilmesinin önemli olduğunu konuştuk. Mutabakat zaptına göre, 1 milyar dolar ile başlayacağız. Yatırımcı, rüzgar, güneş, jeotermal gibi enerji yatırımlarında Türk bankalar kanalıyla kredi kullanabilecek.”

Haberin Devamı

Nükleeri de istiyorlar

ABD Eximbank Başkanı Fred Hochberg de “Bakan Yıldız beni 5 milyar dolara zorladı. Ama İlk etapta 1 milyar dolarla başlamak istiyoruz. Vereceğimiz krediler 18 yıl vadeli olacak” dedi.

Hochberg, nükleer santral konusunda ise “Westinghouse ve General Electrik nükleere katılmak istiyor. Bunlar en iyi teknolojiyi, en iyi fiyatla verebilir. Bunların nükleer santral yapımına katılması konusunu da görüştük” dedi.

Türkiye Los Angeles’a depo yapıp ihracatı artıracak

En büyük sorun süre

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ihracatta Los Angeles gibi uzak pazarlara ulaşmadaki en büyük sorunun süre olduğunu söyledi. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) temasları çerçevesinde Kaliforniya’nın Los Angeles şehrinden Teksas’ın Houston şehrine geçen Çağlayan, “Los Angeles gibi uzak pazarlarda süreyi minimize etmenin yollarını araştırdık. Los Angeles limanında antrepolar oluşturup ürünlerimizi bu antrepolarda depolayabiliriz” dedi.

‘Çin böyle yapıyor’

Dış Ticaret Müsteşarlığı’ndan, ihracat müdürlüğünden ve birliklerden oluşan bir heyetin bir ay içinde Los Angeles’a gideceğini belirten Çağlayan şöyle konuştu: “Antrepo için beş sektör belirledik. Bunlar, hazırgiyim, konfeksiyon, elektrikli makine, deri ürünleri, kimyasallar ve plastikler ile mobilya. Antrepo kurduktan sonra ihracatı ciddi manada artırabiliriz. Çin, Güney Kore böyle yapıyor.”

Haberin Devamı