Dünya ABD'den IŞİD tarifi

ABD'den IŞİD tarifi

Paylaş
ABD'den IŞİD tarifi

Savunma Bakanı Hagel, Suriye'nin yarısını kontrol ettiğini söylediği IŞİD hakkında konuştu

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, CNN televizyonuna mülakat verdi. IŞİD hakkında açıklamalarda bulunan Hagel, Obama'nın sözlerini hatırlatarak, hedefin örgütü kontrol altına almak değil, geriletmek ve yok etmek olduğunu tekrar etti.

Pentagon'un bunu başarmak için, Obama'nın masasına sunmak üzere seçenekler ve planlar hazırladığını belirten Hagel, IŞİD'i de şu sözlerle tarif etti:

"Bir tehdit oluşturduğunu, zalim olduklarını, daha önce görmediğimiz türden birşey olduklarını biliyoruz.

Daha iyi organize olmuşlar, daha iyi finanse ediliyorlar, daha fazla kapasiteye sahipler, daha iyi yapılanmışlar. Daha önce görmediğimiz türden barbar yapıya sahip tehlikeli bir vahşet ideolojisine sahipler.

Bu grup, sadece terörist olmayı aşan düzeyde tehlikeli kişilerden oluşuyor. Bir ordular. Bugün Irak'ın, Suriye'nin yarısını kontrol ediyorlar. Onları ciddiye almalıyız."

100'ÜN ÜZERİNDE ABD VATANDAŞI

Hagel, "Suriye içerisinde askeri saldırılar da stratejinin parçası mı?" sorusunu, "Bu da bir seçenek, tüm seçeneklere bakıyoruz" diye yanıtladı.

Hagel, bir soru üzerine, Ortadoğu'da IŞİD militanlarıyla birlikte savaşan, Amerikan pasaportuna sahip 100'ün üzerinde ABD vatandaşı olduğunu bildiklerini de kaydederek, "Daha fazla da olabilir, bilmiyoruz" dedi.

Hagel, Obama yönetiminin, IŞİD meselesine "aciliyet hissiyle" yaklaştığından en ufak şüphesi olmadığını vurguladı.

KOALİSYON VURGUSU

Bir soru üzerine, sadece hava saldırıları düzenlemenin IŞİD'e karşı misyonun başarılması için yeterli olmayacağını ifade eden Hagel, Irak'ta fonksiyonel, güvenilir, kapsayıcı bir hükümetin kurulması ve IŞİD'e karşı mücadelede her bir ülkenin farklı rol ve katkılar üstlenebileceği bir koalisyonun inşa edilmesinin de önem taşıdığını dile getirdi.

"IRAK'A GERİ GİRMEYECEĞİZ"

ABD'nin karada çarpışacak muharip asker göndermesinin ise sözkonusu olmadığını yineleyerek, Obama'nın bu yöndeki kararını desteklediğini ve doğru bulduğunu belirten Hagel, "Birkaç yıl önce Irak'tan çıktığımız şekilde Irak'a geri girmeyeceğiz" ifadesini kullandı.

"OBAMA DÖNEMİNİ AŞAR"


Öte yandan, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Anthony Blinken da yine CNN'e verdiği mülakatta, IŞİD'in yenilgiye uğratılmasının "muhtemelen" Obama yönetimi dönemine yetişmeyeceğini söyledi.

Blinken, "Başkan'ın dediği gibi, bu uzun süreli bir çaba olmalı. Zaman alacak ve (IŞİD'in) yenilgiye uğratıldığı noktaya varılması muhtemelen bu yönetimin bile ötesine uzanacak" dedi.

Haberin Devamı