Dünya ABD'den Türkiye'ye 'İran' uyarısı

ABD'den Türkiye'ye 'İran' uyarısı

Paylaş
ABD'den Türkiye'ye 'İran' uyarısı

ABD, İran'a nükleer programı nedeniyle uygulanan yaptırımları baltaladığı gerekçesiyle Türkiye'yi uyardı

Amerikan İstihbaratı’nın hazırladığı bir raporu ele geçiren Reuters, İran’ın Bank Mellat bankası aracılığıyla Batı tarafından uygulanan ambargoyu deldiğinin anlaşıldığını ve bu yüzden Türkiye’nin uyarıldığını yazdı. Rapora göre İran’ın ikinci büyük bankası olan Bank Mellat, Türk piyasasının entegre yapısını kullanarak her türlü ticari faaliyetini rahatlıkla sürdürebiliyor.

Haberin Devamı

Reuters haber ajansı Amerikan istihbaratı tarafından hazırlanan bir rapor doğrultusunda ABD’nin, İran’a nükleer programı nedeniyle uygulanan yaptırımları baltaladığı gerekçesiyle Türkiye’yi uyardığını yazdı.

O BANKA KARA LİSTEDE

Reuters’a konuşan batı diplomatlar ve Amerikalı istihbarat görevlilerinin verdiği bilgiye göre, BM tarafından kara listeye alınan Bank Mellat adlı İran’ın ikinci büyük bankası, Türkiye’de İstanbul, Ankara ve İzmir’de rahatça faaliyet gösterebiliyor. Hatta işlemlerini Türk Lirası üzerinden gerçekleştirebiliyor. Bu da Türk Lirası ve Türk mali piyasasının Avrupa’ya entegre yapısı kullanılarak İran’ın tüm Avrupa finansal piyasasına ulaşabilmesi anlamına geliyor.

Türk Eximbank’ı ile İran Export Development Bank arasında yapılan anlaşma uyarınca tüm ticari faaliyetler ülkelerin lokal para birimi üzerinden gerçekleşebiliyor. Türkiye kaygı nedeni İstihbarat raporunda BM yaptırımları sonrasında Bank Mellat’ın işlemlerinde büyük artış kaydedildiği belirtilerek, “Türkiye İran’a uluslararası baskı yapılması için çıkarılan yaptırım kararlarını baltalıyor. İran ile çok yakın ekonomik ilişkileri bu ülkenin Türkiye üzerinden tüm Avrupa finansal sistemine ulaşabilmesini mümkün kılıyor. Türkiye, Türk bankaları üzerinden ve Türk para birimi kullanarak İran’ın Avrupa’ya erişimine aracılık ediyor.

TÜRKİYE, YAPTIRIMLARDAKİ 'GEDİK' Mİ?

Bu nedenle batılı diplomatlar Türkiye’nin yaptırımlardaki “delik” olmasından endişe ediyor” ifadeleri kullanıldı. Ayrıca ABD Hazine Bakanlığı’nın Terörizmin Finansmanı konusunda bakan yardımcılığını yürüten yetkilisi Daniel Glaser, Ankara’ya giderek Türk yetkililere Amerika’nın bu yöndeki kaygılarını iletti. Hazine Bakanlığı yetkilileri de, “Türkiye önemli bir kaygı nedeni. Sadece Türkiye değil, ama Türkiye de kaygı duyulan ülkelerden biri” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Siz bir nimetsiniz

Geçen hafta içinde DEİK’in düzenlediği Türk-İran İş Forumu’na katılan İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi “Bizim bugünkü dünyada Türkiye kadar iyi bir dostumuz yoktur. Sayın dini liderimiz Ali Hamaney Sayın Erdoğan’ın kişiliğine her zaman övgüde bulunuyorlar. Dini liderimiz bu ilişkileri İran’da rahmet olarak nitelendiriyor ve dini liderimiz başka hiçbir lider için böyle saymamıştır. Ve sayın başbakanın varlığını bir nimet olarak sayıyorlar.” diye konuşmuş ve Erdoğan’ı böyle öpmüştü.

Haberin Devamı

Mahmud Ahmedinejad: Yaptırımlar etkisiz

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ülkesine yönelik uluslararası yaptırımların hiçbir etkisi olmadığını söyledi. Ahmedinejad, Amerikan ABD televizyon kanalının pazar günleri yayınlanan “This Week” programında yaptığı açıklamada, “Yaptırımları ciddiye alıyoruz, ama bunların etkili olduğunu düşünmek çok farklı bir şey” dedi. Aynı programda ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise Haziran ayında BM Güvenlik Konseyi’nde birçok ülkenin katılımıyla ağırlaştırılan İran’a uluslararası müeyyideleri överek, yaptırımların çok etkili olduğunu belirtti. Clinton, “Elde ettiğimiz bilgilere göre, İran rejimi yaptırımların bankacılık sistemleri ve ekonomik büyümelerinin üzerindeki etkileri karşısında çok endişeli” diye konuştu.

Haberin Devamı