Ekonomi AB'de bütçe kavgası

AB'de bütçe kavgası

Paylaş
AB'de bütçe kavgası

Bütçeye net katkı yapan Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Hollanda, İsveç, Finlandiya ve Avusturya bütçe artırımına karşı çıktı

Avrupa Birliği'nde 2014-2020 döneminde 1 trilyon 25 milyar Euro olması önerilen yeni bütçe alan ve veren elleri karşı karşıya getirdi.

Haberin Devamı

AB bütçesine net katkı yapan 8 ülke, ortak deklerasyonla AB ortak bütçesini artırma planını veto edebilecekleri sinyalini verdi.

AB Komisyonu, 976 milyar Euro'luk mevcut 7 yıllık bütçenin 2014-2020 döneminde yüzde 5 artırılmasını önermişti.

Bütçeye net katkı yapan Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Hollanda, İsveç, Finlandiya ve Avusturya'nın ortak deklerasyonunda, AB Komisyonu'nun önerisi ''çok yüksek'' bulunarak üye ülkelerin bütçe açıklarını kısmak için büyük çabalar gösterdiği bir dönemde AB'nin de kemer sıkması istendi.

Deklerasyonda, ''Avrupa'nın daha rekabetçi yapılması ve büyüme konusunda şartların iyileştirilmesi için AB bütçesinin en iyi şekilde kullanılması gerekmektedir. Daha çok değil daha iyi harcama yapmamız gerekiyor'' denildi.

Haberin Devamı

Zengin Batı'yla aralarındaki refah farkını kapatmak için AB fonlarına ihtiyaç duyan eski Doğu Bloku ülkeleri ise bütçenin artırılmasına destek veriyor.

ALMANYA VERİYOR, POLONYA VE YUNANİSTAN HARCIYOR

AB Komisyonu'nun 2009 yılı verilerine göre ortak bütçeye en fazla net katkı 8,8 milyar Euro'yla Almanya'dan gelirken 6,5 milyar Euro'yla Fransa, 6 milyar Euro'yla İtalya, 3,9 milyar Euro'yla İngiltere, 1,5 milyar Euro'yla Hollanda ve 1,2 milyar Euro'yla Danimarka bu ülkeyi izliyor.

Birlik içinde ortak bütçeye verdiğinden çok alanlar ise 6,1 milyar Euro'yla Polonya, 3 milyar Euro'yla Yunanistan, 2,7 milyar Euro'yla Macaristan, 1,6 milyar Euro'yla Romanya ve Çek Cumhuriyeti ve 1,5 milyar Euro'yla Litvanya şeklinde sıralanıyor.

(A.A.)