Dünya AB'den hukukun üstünlüğünü koruma uyarısı

AB'den hukukun üstünlüğünü koruma uyarısı

Paylaş
AB'den hukukun üstünlüğünü koruma uyarısı

Avrupa Birliği Dış Politika Temsilcisi Federica Mogherini, Türk hükümetine darbe girişiminin ardından anayasal düzene zarar verecek adımlar atılmaması uyarısında bulundu

Mogherini, Brüksel'de AB üyesi ülkelerin Dışişleri Bakanları'nın Türkiye'deki darbe girişimini ele alacağı toplantıya girerken yaptığı açıklamada "O trajik gecede meşru kurumların korunması gerektiğini söyleyen ilk biz olduk. Bugün de ülkede hukukun üstünlüğünün korunması gerektiğini söyleyen biziz. Ülkeyi bundan uzaklaştıracak adımlar atılması için hiçbir bahane yok" dedi.

Haberin Devamı

BBC Türkçe'nin haberine göre Mogherini ayrıca; "Demokratik ve meşru kurumların korunması gerekiyor. Bugün bakanlarla birlikte bunun hukukun üstünlüğü ve denge ve denetlemenin terk edilmesi anlamına gelmeyeceğini söyleyeceğiz. Tam tersine bunlar ülkenin kendi selameti açısından korunmalı. Dolayısıyla güçlü bir mesaj göndereceğiz" diye konuştu.

Khan: Tutuklama listeleri önceden hazırlanmış gibi görünüyor

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin de katılacağı toplantı öncesi AB Komisyonu'nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Khan da hükümetin darbe girişiminin öncesinde de tutuklanacakların listesini hazırladığı yönünde bir izlenime sahip olduğunu söyledi.

Khan "Bir şeyler hazırlanmış gibi görünüyor. Listeler var. Bu da bunların önceden hazırlandığı ve belirli bir aşamada kullanılacağına işaret ediyor" dedi.

Haberin Devamı

Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders de yargıçların tutuklanmasından ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın idam cezasının geri getirilmesinden bahsetmesinden kaygılı olduğunu belirtti. Reynders bunun "Türkiye'nin AB'yle ilişkilerinde sorun oluşturacağını" belirtti.