Gündem ABD'nin gönderdiği Patriotlar İskenderun'da

ABD'nin gönderdiği Patriotlar İskenderun'da

Paylaş
ABD'nin gönderdiği Patriotlar İskenderun'da

Türkiye'nin hava savunmasında kullanılmak üzere NATO tarafından gönderilen ve ABD'nin Baltimore Limanı'ndan yola çıkan patriot füze sistemleri yüklü gemi, İskenderun Körfezi'ne ulaştı

ABD bandıralı 69 bin grostonluk 229 metre uzunluğundaki Allance Charlleston adlı Ro Ro gemisi saat 17.00 sıralarında İskenderun Körfezi’ne giriş yaptı.

ABD’nin gönderdiği patriot hava savunma sistemlerini taşıyan gemi İskenderun Limanı’na demir attıktan sonra boşaltma işlemine geçilecek. Patriot savunma sistemi, buradan kurulacağı Gaziantep’e gönderilecek.

Hollanda’dan gönderilen patriot savunma sistemleri Adana’ya, Almanya’dan gönderilenler ise Kahramanmaraş’ta kurularak aktif hale getirilmişti.

ABD GEMİSİ YÜKÜNÜ BOŞALTMAYA BAŞLADI

Gaziantep’e konuşlandırılacak patriot hava savunma sistemini taşıyan Allance Charleston adlı ABD bandıralı gemi, demirlediği İskenderun Limanı’na yükünü boşaltmaya başladı. Saat 19.00’da limana giriş yapan gemi önünde basın mensupları için açık hava brifingi düzenlendi.

Genel Kurmay Basın Koordinasyon Merkezi’nde görevli Binbaşı Cengiz Alabacak, NATO görevlisi Polonyalı Yarbay Darusz Kacperczyle ve ABD Birliği Basın Halkla İlişkilerden sorumlu Yüzbaşı Royal Reff savunma sistemini getiren gemi önünde basının sorularını yanıtladı.

Burada söz alan Binbaşı Alabacak, "Savunma maksatlı olarak NATO’dan talep edilen patriot hava savunma sistemlerinden ABD’ye ait olan sistemler bugün 19.00 itibariyle İskenderun Limanı’na varmış bulunmaktadır. Bahse konu sistemler mevcut milli savunma sistemimize takviye olmak maksadıyla Gaziantep’te konuşlandıracaktır. Sistemlerin şubat ayının ilk haftasında aktif hale gelmesi beklenmektedir" dedi.

Yüzbaşı Reff ise, "NATO kapsamında ABD’nin patriot hava savunma sistemleri son ekipmanları geldi. Bu gemiden çıkacak malzemeler Gaziantep’e gidecek. Önümüzdeki hafta içinde de bu sistem Gaziantep’te operasyonel olacak. Bu geminin içinde 70 tane araç var. Bu gelen malzemeler içerisinde füze yok. Onlar Adana’da İncirlik’e gönderilmişti. Bu geminin içinde atış sistemleri var ve yardımcı ekipmanlar var" diye konuştu.


Ufuk AKTUĞ/ İSKENDERUN (Hatay),(DHA)