Siyaset AB'nin yasaklattığı ayet tekrar hutbelerde
Paylaş
AB'nin yasaklattığı ayet tekrar hutbelerde

CHP İstanbul Milletvekili ve emekli müftü İhsan Özkes, Avrupa Birliği'nin isteğiyle hutbelerden kaldırılan ayetin tekrar okunmaya başlandığını açıkladı

TBMM’de basın toplantısı düzenleyen CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes, AB’nin hutbelerde okunan Al-i İmran Suresi’nin 19. Ayetinden rahatsız olduğunu belirterek, şöyle dedi:

“Nedir ayet, Allan katında geçerli din İslam’dır. AB bundan rahatsız oluyor. AB Türkiye Delegasyonu Başkanı bizzat iktidara bu ayetten rahatsızlığını iletiyor. ABD eski Büyükelçisi Eric Edelman'da bu konuyu mektupla kaleme alıyor ve zamanın Diyanet’ten sorumlu Devlet Bakanı Sayın Mehmet Aydın’a bu konuyu iletiyor.

Yıl 2005. 2006 yılında, 17 şubat 2006 tarih 230 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yazısıyla, Ali Bardakoğlu imzasıyla müftülüklere bir yazı gönderiliyor. Bu yazıda, 'standart hutbeler yerine ilişikte gönderilen yeni hutbe duaları ortaya konulacaktır' deniyor.

Yani Diyanet İşleri Başkanlığı hutbelerde okunan ayetin yerine Pegamberimizin günahlarından tövbe eden kişi hiç günah işlememiş gibidir, hadisini koyuyorlar. 6 yıldır hutbelerde bu uygulama devam ediyor."

Haberin Devamı

Bozdağ'dan hutbe iddiasına sert tepki

“YANLIŞTAN DÖNÜLDÜ"

Yaptığı açıklamaların ardından ülke genelinde söz konusu ayetin tekrar okunmaya başlandığını ifade eden Özkes, şöyle dedi: “Avrupa Birliği’nin isteyip AKP iktidarının emriyle Diyanet’in hutbelerden ayeti kaldırıp yerine hadisi yerleştirdiği ortada.

Benim çıkışımla birlikte Diyanet panikledi. Artık bugünden itibaren ülke genelinde hutbelerde bu ayetin okunmasına geri dönüldü. Ayetin hutbelerde okunması uygulanmasına tekrar geçilmesinden son derece mutluyum. Çünkü benim amacım bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek. Bir yanlış vardı, o yanlıştan dönüldü.

Ancak şu kadarını söyleyeyim. Bu ayete tekrar dönülmesinin arkasında iktidarın AB’yi gözden çıkarması da yatıyor. Çünkü iktidar AB’nin bazı isteklerini yerine getirmeyebiliyor.

Dolayısıyla bu ayetin tekrar hutbelerde okunmasının bir gerekçesi de bu. AB ile artık ilişkiler 2006’da gibi olmadığı için ayetin okunmasına tekrar dönülmüştür. Ancak Diyanet gibi bir dini kuruma olan bir şeyi hiç olmamış gibi göstermeye çalışması hiç yakışmadı.”

“DİLERİM İKTİDARDA BU AYETİ TEKRAR KALDIRMAZ”

Bir soru üzerine Özkes, “Anladığım kadarıyla il müftülüklerine ilçe müftülüklerine telefonlar edildi. Şu anda bütün camilerde okunduğunu sanmıyorum. Önümüzdeki cumaya kadar öyle anlaşılıyor, diğer camilere ulaşılacak ve bu uygulamaya son verilecektir. Dilerim AB tekrar emretmez de iktidarda bu ayeti tekrar kaldırmaya yeltenmez” dedi.

Haberin Devamı