Ereğli Acheron Vadisi'nde 7 yıl sonra kazı başladı

Acheron Vadisi'nde 7 yıl sonra kazı başladı

Paylaş
Acheron Vadisi'nde 7 yıl sonra kazı başladı

Acheron Vadisi'nde 7 yıl sonra kazı başladı

Sinan KABATEPE/EREĞLİ(Zonguldak),(DHA)- ZONGULDAK'ın Ereğli ilçesinde, 15 yıl önce keşfedilen ancak 2014 yılında çalışmaların durduğu Yunan antik döneme ait olduğu belirlenen Acheron Vadisi'nde kazı çalışmaları tekrar başladı.

Ereğli Süleymanbeyler Mahallesi'nde 117 dönümlük arazide Karadeniz Ereğli Müze Müdürlüğü, Düzce Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Karadeniz Ereğli Belediyesi'nin iş birliğiyle kazı çalışması başlatıldı. 15 kişinin yürüttüğü çalışmalarda, Yunan antik döneme ait olduğu tespit edilen Acheron Vadisi'nin ortaya çıkarılması hedefleniyor. Kazı Başkanı Dr. Güzin Bilgin, çalışmalar sonunda Ereğli’ye yeni kültür varlıkları kazandırmak istediklerini söyledi. Bölgede ki Roma dönemine ait nekropol alanını kazdıklarını anlatan Dr. Bilgin, "Acheron Vadisi’nde Düzce Üniversitesi’nin bilimsel danışmanlığında arkeolojik kazı çalışmalarımızı başlattık. Kültür Bakanlığı Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izniyle, Karadeniz Ereğli Müzesi ve yerel kurumlarca desteklenerek bilimsel çalışmalarımıza başladık. 117 dönümde var olan bir nekropol alanını kazıyoruz. Roma nekropolü olduğu daha önce müze tarafından yapılan kazılar sonucunda belli oldu. Biz de yenilerini, kültür varlıklarını Ereğli’ye kazandırmak istiyoruz. Dolgu topraktan dolayı, zamanında bir tren yolu inşaatı nedeniyle çok hasara uğratılmış bir bölge. İşçi gücüyle daha iyi eserlere ulaşacağımızı düşünüyorum." dedi.

'KAZILARIN DEVAM ETMESİ ÖNEMLİ'
Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık da kazı çalışmalarını inceledi. Kazı çalışmalarını 15 yıl önce belediye başkanlığı döneminde başlattığını ancak 2014 yılında çalışmaların durduğunu anlatan Posbıyık, şöyle dedi:
"Yeni buluntular ortaya çıkmaya başladı. Burada hocamızın söylediği çok güzel bir laf var. Buranın altında eserleri bulsak da Ereğli kazançlı, bulmasak da Ereğli kazançlı. Eğer eser bulursak Ereğli’nin tarihi ortaya çıkacak, bulamazsak altı temiz buraya inşaatları yapabilirsiniz, diyeceğiz. Her iki açıdan da bu kazıların devam etmesi lazım. Belediye olarak biz her türlü desteğe hazırız. Alanın temizliğini biz yaptık, diğer tarafın da yapmaya hazırız. Ereğli için çok önemli bir olay. Tekrar ediyorum, altından tarihi eser bulsak da bulmasak da Ereğli için çok büyük bir kazanç olacak. Bu bölgenin kazısının hocalar nezdinde yapılması ve bitirilmesi Ereğli’de yaşayan vatandaşlarımızın en büyük dileği."
FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı