Burdur 'Acil afet haberleşmesi' için kollar sıvandı

'Acil afet haberleşmesi' için kollar sıvandı

Paylaş
'Acil afet haberleşmesi' için kollar sıvandı

'Acil afet haberleşmesi' için kollar sıvandı

Yusuf DEMİR/BURDUR (DHA) - BURDUR Valiliği'nin talimatıyla kurumlarda oluşturulacak 'Acil Afet Haberleşme' birimlerinde görev alacak personel bir araya geldi. Türkiye Radyo (Telsiz) Amatörleri Cemiyeti (TRAC) telsiz operatörleri, doğal afet olaylarında kesintisiz telsiz haberleşmesi veren 'amatör telsizcilik' hakkında bilgilendirme yaptı.

Burdur İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Konferans Salonu'nda Burdur İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü'nün organizasyonunda gerçekleşen bilgilendirme toplantısına, il ve ilçelerdeki kamu kurumlarından, jandarma komutanlığından ikişer görevli, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nden de akademisyen ve öğrenciler katıldı. Konuşmacı olarak da AFAD görevlileri, TRAC Genel Sekreteri Muhsin Bozkurt, TRAC Antalya Şubesi'nden telsiz operatörleri Mehmet Başak, Yusuf Demir, TRAC Burdur Şubesi Başkanı İbrahim Erboyacı, yönetim kurulu üyeleri yer aldı.

AMATÖR TELSİZCİLİK VE ÖNEMİ

Toplantıda doğal afet, savaş ve olağanüstü hal durumlarında haberleşme sistemlerinin susması halinde devlet adına TRAC çatısı altında hayati önem taşıyan sabit ve mobil 'Acil Afet Haberleşme' istasyonlarını devreye sokarak kısa dalga ve el telsizleri üzerinden kesintisiz yurtiçi ve yurt dışı haberleşme hizmeti veren 'amatör telsizciliğin' önemi anlatıldı.

TRAC'IN GÖREVLERİ

TRAC Genel Sekreteri Muhsin Bozkurt, kamu yararına faaliyet gösteren TRAC'ın Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) içerisinde yer aldığını, AFAD'ın haberleşme kanadını oluşturduğunu, birçok kurumla da işbirliği protokollerinin olduğunu hatırlattı, ülkemizde geçmişte yaşanan büyük deprem, sel baskınları, yangın felaketlerindeki lisanslı amatör telsizcilerin telsiz üzerinden haberleşme hizmetlerinden örnekler sundu.

TELSİZCİLİK VE KURALLARI

TRAC Antalya Şubesi telsiz operatörü Mehmet Başak da 'Amatör Telsizci Nasıl Olunur', 'Amatör Telsizciler Nasıl Çalışır', 'Amatör Frekanslar', 'Amatör Telsizci Kendisini Nasıl Yetiştirir', 'Amatör Telsiz Haberleşmesi', 'Amatör Telsizcilikte Uyulması Gereken Kurallar' gibi başlıklar altındaki konulara değindi. Başak, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nün yılda iki kez 'amatör telsizcilik sınavı' açtığını, adayların A-B-C sınıflarında lisans sahibi olmak için çaba gösterdiğini de kaydetti.

Verimli geçen bilgilendirme toplantısı sonunda AFAD görevlisi Süleyman Erkan, katılımcılar arasında whatsapp grubu oluşturulacağını, konuyla ilgili duyuruların yapılacağını, bir dahaki toplantıda ise sınav soruları ve cevapları üzerinde durulacağını aktardı.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı