Siyaset Adalet Bakanı Gül Hürriyet’e konuk oldu: Açık cezaevinde yeni model
Paylaş
Adalet Bakanı Gül Hürriyet’e konuk oldu: Açık cezaevinde yeni model

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Hürriyet’e, yeni çıkarılan şiddetle mücadele genelgesi, açık cezaevine geçişteki yeni model ve yargıdaki 2020 hedeflerini anlattı. Gül, şiddet mağduru kadına ücretsiz avukat görevlendirmeye dönük Türkiye Barolar Birliği ile çalışma yaptıklarını söyledi. Noterlerde kredi kartı uygulamasına da 1 Şubat 2020’de başlanacağını duyuran Bakan Gül’ün değerlendirmeleri özetle şöyle:

Belli suçlarda infaz hakimi: Belli suçlara kadar mevcut cezaevindeki İdare ve Gözlem Kurulu, belli suçlarda savcının başkanlığında Sağlık, Aile Bakanlığı, sivil toplumdan temsilciler uzmanlar da komisyonda yer alacak. Bu komisyon hükümlüyü izleyecek, bakacak ve değerlendirecek. Belli suçun üzerindekilerin açığa ayrılmasına ise infaz hâkimi karar verecek.

Haberin Devamı

Hükümlüye sicil notu geliyor

6 ayda bir değerlendirme: Sadece bu hakları kullanırken değil, belli periyotlarla bakacaklar. Diyelim 6 ayda bir olacak. Hem cezaevine girerken, hem açığa ayrılırken Komisyon karar verecek. Ya yıl ya da suç seçerek. Bunlar kapsamlı yeni bir model olarak ortaya konulacak.

‘Yeni modelde hükümlünün ‘sicil notuna’ bakılacak. Mesela suç uyuşturucu ile ilgili; AMATEM’den, Sağlık Bakanlığı’ndan uzman gelecek. Uzmanlar değerlendirecek, komisyon karar verecek. Şiddetten içeride birinin durumu incelenecekse, o zaman Aile Bakanlığı uzmanı ve psikologlar da bakacak.

Akıl hastası hükümlü hastaneye: Akıl hastası mümeyyiz değil, sokağa salıyorsunuz. Bunların belli bir süre yüksek güvenlikli hastanelerde kalmasını kanuni olarak zorunlu hale getirmek istiyoruz. Adana’da ve Şehir Hastanesi’nde böyle bir bölüm var. Kapasiteleri arttırılacak.

Haberin Devamı

'Feryadı gör' genelgesi

Şiddet mağduru yalnız bırakılıyor, feryat ediyor. Çıkarılan yeni genelge, uygulamadaki sorunları çözmeye dönük ‘Bu feryadı gör’ anlamındadır. Konunun amiral gemisi Aile Bakanlığı’dır. Yargıya vaka olduktan sonra geliyor. Yargı mensuplarının şiddeti önleme gibi görevi yok. Şiddet olduysa cezalandırıcı bir fonksiyonu var. Şiddeti Adalet Bakanlığı, hâkim-savcılar önleyecek değil. Önleme görevi olan kurumlar var. Medyaya ve sivil toplum kuruluşlarına düşen görevler, farkındalık oluşturmak gereken konular, yürütülmesi gereken kampanyalar var. Bizim derdimiz o kadının şiddete maruz kalmadan işin engellenmesi. Şiddet meselesinin kökünden çözümlenmesi.

Hedef meseleyi kökten kurutmak: İşin ana kısmı meseleyi kökten kurutmak ve kadının şiddete uğramaması, kimsenin istismara uğramaması. Bu fiillerin yaşanmaması. Bu da hâkim savcı eliyle değil, koruyucu, önleyici tedbirlerle olur. Bu genelgeyle uygulamadaki sorunları çözmeye dönük adım attık. Yoksa bu şiddetle mücadele genelgesi değil. 6284 sayılı yasa Aile Bakanı’na sorumluluk veriyor. Asıl sorumluluk onlarda. Ama genelge savcıya ‘Karakola git deme, ifadeyi kendin al’ diyor. Kendi kısmımızla ilgili tedbir aldık.

Haberin Devamı

Yaşlı, hasta ve hamileye evde hapis

81 ilde AGO: 2020 yılında şiddet mağdurlarının ifadesinin şu anda yedi yerde olan ve Türkiye çapında yaygınlaştırılacak Adli Görüşme Odaları’nda uzman eşliğinde alınmasını, soruşturmaları başsavcılıklar bünyesindeki ‘Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddet Bürolarındaki’ uzman savcıların yürütmesini hedefliyoruz.

Kadın, hasta ve hamilelerin cezaevine gitmeyecek şekilde suça göre ve hâkim kararıyla elektronik kelepçe gibi uygulamalarla cezalarını çekmeleri üzerinde çalışıyoruz.

Noter'de yeni dönem 1 Şubat'ta: Noterlerde güvenli ödeme ve kredi kartı uygulamasına 1 Şubat 2020’de başlayacağız. Nöbetçi noterlerde bankalar hafta sonu havale yapmadığı için araba satışında yaşanan sorunlara dönük yoğun talep var. Çözümü için Merkez Bankası ile yazışma-görüşme devam ediyor. Güvenli ödeme sistemi ile noter havaleyi görecek, tapu işlemini yapacak.

İnfaz Yasası'nda takdir Meclis'in: Sistemsel olarak kalıcı geçici öneriler alternatifli çalışmalar yaptık. Ama siyaset hangisine karar verecek ya da ne şekilde revize edecek? Bu teknik çalışma. Toplumu rahatsız edecek adımların atılmaması yönünde hassasiyetimiz var. Cezaevlerinde 290 bin kişi var. Benim ağzımdan çıkacak bir cümle oradaki insanların psikolojisini etkiler. Ulusal güvenlik meselesi. Siyaseten gündeme gelen bir konu. Bu konu Meclis’in takdirinde.

Haberin Devamı

Ceren'in cinayeti Teftiş'te inceleniyor: Ceren Özdemir cinayetiyle ilgili Teftiş Kurulu’nu da ben ayrıca görevlendirdim. Soruşturma hem başsavcılıkta hem de idari olarak bakanlıkta bağımsız şekilde devam ediyor. Başsavcılık da hem idari hem diğer yönleriyle bakıyor.

İkinci yargı paketi: İlk pakette ceza ile ilgili bir adım atıldı. İkinci yargı paketinde daha çok hukuk usullerini değerlendiriyoruz. Biz terörle mücadele ederken, vatandaşın gündemindeki tüketici, aile mahkemesindeki davalarına dokunmak gerekiyor. 4 milyonu aşkın hukuk davası var. Bunların hepsinin kabaca bir kısmında bir ay 6-8 ay kısaltacak safhalar usul tekniklerini tartıyoruz. İkinci yargı paketinde ceza yok. Ama infazla ilgili konu Meclis’in takdiri nasıl olur, bilmiyorum.

Haberin Devamı

FETÖ borsası iddialarını HSK'ya bildirin: Vatandaşımızı bu konularla ilgili ne bilgi ne belgesi varsa hem cumhuriyet savcılıkları hem de HSK ile paylaşmaya çağırıyoruz. HSK’ya şikayet etsinler. HSK müfettiş araştırmasıyla ilgililer hakkında gereken her şeyi yapacaktır ve bu anayasal görevidir. FETÖ ile mücadelemizin sulandırılmasına ve anlamsızlaştırılmasına müsaade edemeyiz. Bu konuda bir yanlışa birilerinin çıkar elde etmesine asla izin veremeyiz.

İnsan hakları eylem planı geliyor: İnsan hakları eylem planı üzerinde çalışıyoruz. Bu cuma Meclis’teki tüm partilerin temsilcileriyle insan hakları komisyonu ile oturacağız. Avrupa Konseyi ile aktivistlerle bir araya geldik. Orada bazı mevzuat önerileri de olacak.

Çocuk yaşta evlilikler gündemde yok

Bu konu çok hassas. Daha önce Meclis’e geldi çekildi. Kucağında bebeğiyle gelip '15 yıldır eşim içeride' diyenlerin hikâyeleri de var. Ama bu şu anda bakanlıkta üzerinde çalıştığımız bir konu değil. İkinci yargı paketinde yok.

CHP’YE Urla yanıt

Adalet Bakanı olarak bu konuda görüş bildirmem uygun olmaz. Elbette hâkim ve savcılar tarafsız olarak dosyadaki delillere göre karar verir. Olayın farklı bir şekilde siyasallaştırılması, orada yargılanan kişilere haksızlık olur. Yargı süreci içinde yargıya saygı duyulmalı, soruşturma da gizli olduğu için onu da bilebilecek durumda değiliz. Devam eden bir yargılama süreci olduğu için.

HÜRRİYET - Oya Armutçu