Siyaset Adalet Bakanı'ndan flaş fezleke adımı
Paylaş
Adalet Bakanı'ndan flaş fezleke adımı

Adalet Bakanlığı, HDP Eş Genel Başkanları Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile milletvekilleri Selma Irmak, Sırrı Süreyya Önder ve Ertuğrul Kürkçü hakkında dokunulmazlıklarının kaldırılması hakkındaki fezlekeyi Melcis'e gönderilmesi için Başbakanlık'a sundu

Adalet Bakanlığı, HDP Eş Genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile milletvekilleri Selma Irmak, Sırrı Süreyya Önder ve Ertuğrul Kürkcü hakkında "dokunulmazlıkların kaldırılması" istemiyle hazırlanan fezlekeyi, TBMM’ye gönderilmek üzere Başbakanlık’a sundu.

Haberin Devamı

Kayapınar Spor Salonunda iki gün süren Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Olağanüstü Genel Kurulunda sözde "öz yönetim" ilanına ilişkin yaptıkları konuşma nedeniyle Demirtaş, Yüksekdağ, Irmak, Önder ve Kürkcü hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanarak Adalet Bakanlığı’na ulaştırılan fezleke, Bakanlıkça TBMM’ye gönderilmek üzere Başbakanlık’a sunuldu.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 26 Aralık 2015’te Kayapınar Spor Salonunda iki gün süren Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Olağanüstü Genel Kurulunda sözde "öz yönetim" ilanına ilişkin yaptıkları konuşma nedeniyle Demirtaş, Yüksekdağ, Irmak, Önder ve Kürkcü hakkında soruşturma başlatmıştı.

O İSİMLER HAKKINDAKİ SUÇLAMALAR

Soruşturma kapsamında, "Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek" ve "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlamasıyla Eş Genel başkanlar Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Hakkari Milletvekili Selma Irmak, Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkcü hakkında fezleke hazırlayan başsavcılık, şüphelilerin, üzerlerine atılı suçların yasal unsurlarının oluştuğu gerekçesiyle Anayasa’nın 83. maddesine istinaden, "dokunulmazlıklarının kaldırılması" talebinde bulunmuştu. Fezleke, Adalet Bakanlığı’na gönderilmişti.

Haberin Devamı

ERDOĞAN'IN ÇIKIŞI SONRASI BAHÇELİ DE DESTEK VERECEĞİNİ AÇIKLAMIŞTI

Son dönemde özellikle Selahattin Demirtaş'ın çağrıları sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fezlekelerin gündeme alınabileceğine yönelik sözlerine MHP lideri Bahçeli de destek vermiş ve 'HDP'lilerin fezlekeleri bekletilmemeli' demişti.

Peki, dokunulmazlıkların kaldırılması süreci nasıl işliyor?

İşte adım adım o süreç:

DOKUNULMAZLIKLAR NASIL KALDIRILIR?

* Fezleke, Adalet Bakanlığı tarafından Başbakanlık'a gönderilir. Ardından fezleke Başbakanlık üzerinden Meclis’e gelir.

*İlk olarak TBMM Anayasa Adalet Karma Komisyonu'nda görüşülür.

*Komisyon fezlekesi görüşülen vekilin dokunulmazlığının kaldırılması yönünde bir kanaate varırsa bunu Genel Kurul’a gönderir.

MECLİS GENEL KURULU'NDAKİ SÜREÇ

*Yasama dokunulmazlığının kaldırılması için toplantıya katılanların salt çoğunluğu yeterlidir.

Haberin Devamı

Eğer milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırılırsa; dosya Başsavcılığa geri gönderilir. Savcılık soruşturmasına devam eder. Bu süreçte dokunulmazlığı kaldırılan milletvekili, vekillik görevine devam eder.

Eğer milletvekilinin dokunulmazlığı kaldırılmazsa;

* Soruşturma dosyası savcılıkta kalır. Milletvekilinin vekillik süresi bittikten sonra soruşturmaya devam edilir.