Merkez Adana Şehir Hastanesi’nde erken teşhisin önemine dikkat çekmek için baş ve boyun kanseri taraması

Adana Şehir Hastanesi’nde erken teşhisin önemine dikkat çekmek için baş ve boyun kanseri taraması

Paylaş
Adana Şehir Hastanesi’nde erken teşhisin önemine dikkat çekmek için baş ve boyun kanseri taraması

Adana Şehir Hastanesi’nde erken teşhisin önemine dikkat çekmek için baş ve boyun kanseri taraması

ADANA, (DHA)- ADANA Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Baş ve Boyun Kanseri Farkındalık haftası kapsamında birçok kişiye kanser taraması gerçekleştirildi.
Hastanenin KBB polikliniğinde yapılan çalışmayı yürüten ekipten olan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Şehir Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Kliniği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Timuçin Çil, baş ve boyun kanserinde erken tanının tedavide başarı oranını arttırdığına dikkati çekerek, özellikle risk grubundaki kişilerin kanser taraması yaptırması gerektiğinin altını çizdi. Son yıllarda vaka sayılarında ciddi artış yaşandığına dikkat çeken Çil, sigara ve alkol kullanımı, şişmanlık ve obezitenin baş ve boyun kanserinde yüksek risk gurubunu oluşturduğuna işaret etti. Çil, bu gruba giren kişilerin mutlak suretle kanser taraması yaptırması gerektiğini vurguladı.
‘ERKEN TEŞHİS, HAYAT KURTARIR’
Yutma güçlüğü, ses kısıklığı, ağız, burun bölgesinde şişlik, ağız içerisinde geçmeyen yara, kanama gibi belirtilerin görülmesi halinde kanser riski açısından taramanın gerekli olduğunu düşündüklerini, hastanın mutlaka KBB uzmanına görülmesi gerektiğini ifade eden Çil, "Erken teşhis sayesinde hastalıktan tamamen kurtulmanız mümkün. Herhangi bir taramayla saptadığımız, özellikle şikayet oluşturmayan bir dönemde taramayla saptadığımız erken tanı kitlenin çok küçük olduğunu gösterecektir. Hastalığın erken dönemde saptanması halinde cerrahi gibi, radyoterapi gibi lokal tedaviler ile sistematik tedaviler, immünoterapi ve akıllı ilaçlarla, hastalıktan kurtulma ihtimali çok yüksek olacaktır" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı