Advertorial Böbrek kanserinde erken teşhis büyük önem taşıyor
Sponsorlu

Böbrek kanserinde erken teşhis büyük önem taşıyor


Paylaş
Böbrek kanserinde erken teşhis büyük önem taşıyor

Böbreklerde bulunan hücrelerin kontrol dışı büyümeye başlaması sonucunda gelişen böbrek kanseri, tüm kanserler arasında önemli bir ölüm nedeni olarak üst sıralarda yer alırken, her yıl yaklaşık 430 bin insan bu kanser türünden etkileniyor. Onkoloji alanında çalışan ilaç firmalarından biri olan Bristol Myers Squibb (BMS) Türkiye’nin Medikal Direktörü Uzm. Dr. Devrim Emel Alıcı, 16 Haziran Dünya Böbrek Kanseri Günü kapsamında böbrek kanserinin risk faktörlerini ve belirtilerini paylaşarak erken teşhisin önemine dikkat çekti.

Böbrek kanseri nedir? Risk faktörleri nelerdir?

Böbrek kanseri, kanı temizleyerek toksik maddeleri idrara dönüştüren böbreğin, normal fonksiyonlarını yerine getirememesi sonucu hücrelerinin işlevlerini ve şekillerini yitirerek anormal derecede büyümesi ile oluşmaktadır. Böbrek kanseri riskini arttıran faktörler arasında; tütün kullanımı, sağlıksız beslenme, hareketsizlik, aşırı kilo, tansiyon yüksekliği ve bir takım kimyasallara uzun süre maruz kalma gibi etkenler bulunuyor. Ailesinde böbrek kanseri öyküsü bulunan kişilerde ise genetik bir risk faktörü olarak böbrek kanserine yakalanma olasılığı daha yüksek olabiliyor.

Böbrek kanserinin belirtileri nelerdir? Önüne geçilebilir bir hastalık mıdır?

Böbrek kanseri belirtilerini; idrarda görülen kan, nedensiz gelişen bel ağrısı, karında şişlik, iştah kaybı, halsizlik, nedensiz kilo kaybı, nedensiz ve devam eden ateş olarak sıralayabiliriz. Bu noktada kişilerin, böbrek kanserinin belirtilerini göz önünde bulundurarak, herhangi bir şüpheli durumunun varlığını fark ettiklerinde doktorlarına danışmaları hastalığın erken teşhisi için büyük önem taşıyor. Doktorlar tarafından yapılacak detaylı fiziki muayene ile karın bölgesinde böbreklere yakın alanlar kontrol edilerek normal dışı bir sertlik veya bir kitlenin olup olmadığı araştırılırken, kan ve idrar testleri ile daha kapsamlı tetkikler yapılabiliyor. Bunların yanı sıra; sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olmanın böbrek kanseri ve diğer tüm kanser türleri için oldukça büyük bir öneme sahip olduğunu unutmamalıyız.

İlandır