Advertorial Şeffaf plaklar ile ortodontik tedavi
Sponsorlu

Şeffaf plaklar ile ortodontik tedavi


Paylaş
Şeffaf plaklar ile ortodontik tedavi

Kişiye özel hazırlanmış şeffaf plaklarla ortodontik tedaviden bahseden Ortodonti Uzmanı Dr. Ayşegül Torğut, "Bu tedavi yönteminde hafif kuvvetler uygulandığı için alışmak çok kolaydır. Yeme içme sırasında çıkartıldığı için özgürce istediğinizi yiyip içebilirsiniz. Düğün, mezuniyet, toplantı gibi özel günlerde çıkartılabilir olduğu için tedaviye kısa bir ara verilebilirsiniz" dedi.

Ağız sağlığında ortodontik tedavinin öneminden ve şeffaf plak tedavisinden bahseder misiniz?

Uzun yıllardır uygulanan ortodontik tedavi ile çapraşık dişlerin düzeltimi ile sağlıklı ve estetik gülümseme sağlanmaktadır. Sağlıklı ve düzgün dişlerde yapılan rutin fırçalama ile dişlerin bütün yüzeylerine ulaşılır ve optimum ağız diş sağlığı sağlanır. Kişiye özel hazırlanmış şeffaf plaklarla ortodontik tedaviden bahsedersek neredeyse görünmez olduğu için kimse tedavi olduğunuzu fark etmez. Hafif kuvvetler uygulandığı için alışmak çok kolaydır. Yeme içme sırasında çıkartıldığı için özgürce istediğinizi yiyebilirsiniz, içebilirsiniz. Düğün, mezuniyet, toplantı gibi özel günlerde çıkartılabilir olduğu için tedaviye kısa bir ara verilebilirsiniz. Doktor kontrolüne gelme sıklığınız azalır. Şeffaf plaklarla ortodontik tedavi sırasında günlük rutin 2 - 3 kez fırçalama ile yeterli hijyen sağlanabilmektedir. Çünkü aktif tedavi sırasında şeffaf plaklar yeme, içme ve fırçalama yapılırken çıkartılır.

Şeffaf plak tedavisi hangi vakalara uygulanıyor, yaş konusunda bir sınırlama var mı? Önerdiğiniz yaş aralığı nedir?

Şeffaf plak tedavisi hafif çapraşık tedavilerinden ortognatik cerrahi ameliyatlarına ve hazırlık ortodonti tedavilerine kadar uzanan çok geniş bir aralığı kapsamaktadır. Farklı yaş grupları için farklı tedavi yaklaşımları planlanmaktadır. 7 yaştan itibaren diş yapısı ve çevre diş dokuları sağlıklı olan her bireye uygulanır.

Şeffaf plak tedavisini çocuklar için daha eğlenceli hale getirmenin bir yolu var mı?

Çocuklarda kullanımı oldukça rahat olan şeffaf plak tedavilerinde çeşitli sticker’lar ile kişiselleştirme sağlanarak hastaların adaptasyonu yükseltilebilir. Tedavi değişim planı aileler ile paylaşılır. Çocuklar ve aileleri değişimi My Invisalign uygulaması ile dijital olarak kendileri de takip edebilmektedir.

Şeffaf plak tedavisi ne kadar sürede tamamlanıyor, hastalar sağlıklı dişlerine tam olarak ne zaman kavuşuyor?

Şeffaf plak tedavisi genel olarak hafif vakalarda 2 - 4 ay sürede, orta dereceli vakalarda 5 - 11 ay sürede, daha ileriki vakalarda ise 12 - 20 ay sürede tamamlanabilmektedir.

Tedavi süresi çocuklara ve yetişkinlere göre farklılık gösteriyor mu?

Evet, genellikle çocuklarda vücut metabolizma hızı yüksek olduğu için daha kısa sürede sonuç alınabilir.

Şeffaf plaklar konuşmada zorluklara neden olabiliyor mu? Özellikle yeme – içme konusunda hastaya sınırlamalar getiriyor mu?


Hayır, genel olarak şeffaf plaklara 2 - 3 gün gibi kısa bir sürede alışılmaktadır. Yeme - içme sırasında çıkartıldığı için hayat kalitesini olumsuz etkilememektedir.

Hastalar şeffaf plaklarının bakımlarını nasıl yapabilir?

Günde 2 - 3 kez normal fırçalama ve az miktar diş macunu ile bakımları yeterlidir. Sıcak su kullanılmadan temizliği yapılır. Plaklar çıkartıldığında özel aparey kutusunda muhafaza edilmelidir. Ayrıca özel temizleme kristalleri ile de ek bakım yapılabilir.

Tedavide kontrol süreçleri nasıl ilerliyor? Hastaların fiziksel olarak kontrollere gelmesine gerek var mı?

Genel olarak 2 - 3 ayda bir kontrol olmaktadır.

Bu tedavide hastaların ağız içi ölçümleri nasıl alınıyor? Dijital teknolojiler kullanılıyor mu?

Dijital tarama cihazı iTero ile ağız içi taramalar yapılıyor. Tedavi planları ve tüm düzenlemeler dijital ortamda tamamlanıyor.

Teknolojinin baş döndürücü değişim hızını dikkate aldığınızda ortodonti alanında sizi en çok etkileyen dijital dönüşüm ne oldu?

Beni en çok etkileyen teknolojik değişim iTero ağız içi tarayıcı ile hızlı şekilde ve kaliteli ağız içi tarama yapılabilmesi ve zor vakaların planlanabilmesidir. Bu durum biz doktorlar için büyük bir avantaj sunarken hastalar için ise dakikalar içerisinde tedavi sonucunu görebilmelerini ve böylelikle motivasyonlarını yükseltmelerini sağlıyor.

Bir hasta tedaviye karar verdiği andan itibaren, bize tedavi ve kontrol aşamalarından bahsedebilir misiniz?

Şeffaf plak tedavisinde ilk aşamada ağız içi ve ağız dışı fotoğraf kayıtları alınır. iTero ağız içi tarayıcı ile ağız içi görüntüler elde edilir. Tedavi sonrası değişim hasta ile incelenir. Yaklaşık 1 hafta içerisinde planlanan tedavi planı e-posta olarak hasta ile paylaşılır. Tedavi onaylandıktan sonra plak üretimine geçilir. 3 hafta içerisinde plaklar uygulanır. Hastalarımız günde 20 - 22 saat plak kullanımı ve haftada bir plak değişimi ile tedavi sürecinde ilerleme kaydeder. 2 ayda bir yapılan kontrol seansları ile sonuca ulaşılır.

Detaylı bilgi için tıklayınız.


İlandır