Gündem Af çıkıyor mu? Numan Kurtulmuş'tan af açıklaması...

Af çıkıyor mu? Numan Kurtulmuş'tan af açıklaması...

Paylaş
Af çıkıyor mu? Numan Kurtulmuş'tan af açıklaması...

Yüz binlerce kişi af tartışması sürerken hükümetin ve partililerin açıklamalarına odaklanmış vaziyette... Konu hakkındaki son açıklama ise en yetkili isimlerden biri olan AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş'tan geldi. Kurtulmuş'un açıklamalarının ardından "Af çıkıyor mu?" sorusu gündem oldu.

Af konusunda hükümet ve partililer zaman zaman açıklama yapıyor. "Af çıkacak mı?" sorusu bu günlerde sıkça aratılırken özellikle hükümetin konuyla ilgili açıklamaları büyük önem arz ediyor. Yüz binlerce kişiyi ilgilendiren konu hakkında en son açıklamayı ise AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş yaptı.

Haberin Devamı

NUMAN KURTULMUŞ'TAN AF AÇIKLAMASI

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, MHP'nin af teklifi konusunda bugün "Seçime kadar gündeme gelmesi zor. Adalet Bakanı bir hazırlık aşamasında." dedi.

ADALET BAKANI GÜL’DEN AF AÇIKLAMASI

MHP’nin TBMM’ye sunduğu af teklifine ilişkin açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, AK Parti Hükümeti’nin hem ceza adaletini sağlamak hem de infaz sistemiyle ilgili ihtiyaç olması durumunda denetimli serbestlik ve benzer uygulamalarla ilgili düzenlemeler yaptığını hatırlattı. Bakan Gül sözlerine şöyle devam etti:

"Elbette bu düzenlemeler hep bir zaruretten kaynaklanmıştır. Bu tekliften bağımsız olarak ihtiyaçlar ve zaruretler çerçevesinde toplumda hassasiyeti rencide etmeyecek ceza adaletini de sağlama anlamında çalışmalarımız var. Sayın Cumhurbaşkanımızın da talimatlarıyla uygulamacılarla, akademisyenlerle bir teknik çalışma yapıyoruz" dedi. Gül, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

"Suç işleyen bir kişi karakolun bir kapısından girip diğer kapısından çıkıyor. Bu da insanların adalet duygusunu rencide ediyor. 'Yapanın yanına kar kaldı, kalıyor' algısı insanların kendine, topluma ve devlete olan güveni zedeliyor. Büyük suçlar da küçük suçlardan yola çıkıyor. Ama suçlar cezasız kalınca tekerrür ediyor, daha büyüğünü yapıyor. Biz bu konuyla ilgili de toplumda adalet duygusunu cezasızlık algısını ortadan kaldıracak, az da olsa cezasını çekeceği, ıslah olacağı model üzerinde çalışıyoruz. Çalışmamızı tamamlandığında Meclis’in takdirine sunacağız."

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN AF AÇIKLAMASI

Grup toplantısında konuşan Erdoğan gündemin önemli maddelerini değerlendirdi. Af ile ilgili açıklamalarda bulunan Erdoğan’ın açıklamaları şöyle; Af meselesi gündeme geldiğinde arkadaşlarıma bu işi tüm boyutlarıyla ortaya yatırın dedim. Ama milletimizin vicdanını rahatsız edeceğini gördük. Burada temel bir ilke var; devlet, kişilere karşı işlenen suçları af yetkisine sahip değildir. Eğer adalet mülkün esasıysa o zaman biz bu mülkü ayakta tutmak için adil davranmak zorundayız. Uyuşturucu baronlarıyla, onlara torbacılık yapanları bir araya getirmek veya ayrı ayrı değerlendirmek... Bunu anlamak da mümkün değil. Biz bunlarla hep mücadele ettik. Uyuşturucu suçlularına kader mahkumu diyebilir miyiz?

Haberin Devamı

Can alan katillere mi kader mahkumu diyeceğiz? Hırsızlık, bütün bunlara mı kader mahkumu diyeceğiz. Cezaevinden çıkarıyorsunuz bu sefer daha fazla hırsızlık yapıyor? Canilere mi kader mahkumu diyeceğiz? Liste önünüze geldiğinde durumu görüyorsunuz. Ama biz devlete karşı işlenen suçlarda ne yapılabilecekse yapmaya gayret ederiz. Biz devlet olarak bir katili affettiğimizde maktülün ailesine bunu nasıl anlatacağız?

BAHÇELİ: AF DEĞİL ŞARTLI İNDİRİM

Gelen eleştirilere partisinin grup toplantısında yanıt veren Bahçeli ise şu ifadeleri kullandı; Teklifimiz af değildir, şartlı indirimdir. Neyi söylemişsek onun arkasındayız. Vazgeçmek yok, geri dönüş yok. Kader mahkumlarının elinden tutulmasını bekliyoruz. Konuşmayalım mı? Düşünmeyelim mi? Fikrimizi açıklamayalım mı? TBMM ye sunduğumuz kanun teklifi bir af değildir. Toplam 7 maddeden oluşmaktadır. Kanun teklifimiz 3. Maddesindeki hangi suçların olduğu bellidir. Milletimize neyi söylediysek onu yerine getirme peşindeyiz. Vazgeçmek yok geri dönüş yok.

Haberin Devamı

Teklifimizden vazgeçmek yok, geri dönüş yok. 2016'da doğru olan 2018'de niye yanlış olsun? Teklifimizi sulandırmak haksızlıktır, günahımıza girmektir. Kanun teklimizi uyuşturucu temeline indirgemek tarifi olmayan insafsızlıktır. Pişmanlık göstermişlerse görmeyelim mi? İstisnalar hariç cezaevlerinde bulunanlar insan değil mi? Uyuşturucu ile Milliyetçi Hareket Partisi'nin adını yan yana getirmek cehalet değilse insafsızlıktır.