Siyaset Afetlere karşı işbirliğinin artırılması şart
Paylaş
Afetlere karşı işbirliğinin artırılması şart

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, tüm dünyada şiddeti giderek artan afetler ve felaketlere karşı bölgesel ve uluslararası alanda işbirliğinin artılması gerektiğini söyledi

Türkiye, Dominik Cumhuriyeti ve Katar'ın girişimleri ve Birleşmiş Milletler'in (BM) desteği ile 2011'de başlatılan Hopefor girişimi 3. Uluslararası Konferansı Dominik Cumhuriyeti'nin Punta Cana kasabasında başladı.

Konferansa Türkiyeyi temsilen katılan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, konferansta yaptığı konuşmada, tüm dünyada şiddeti giderek artan afetlere dikkati çekti. Dominik Cumhuriyeti'ne Filipinler'den geldiğini belirten Atalay, Haiyan tayfununun yol açtığı yıkıntıyı yerinde gördüğünü ve afet yönetiminin artık dünya ülkelerinin en öncelikli konusu haline geldiğini belirtti.

2002-2011 yıllarında dünya genelinde meydana gelen doğal afetlerden 1 milyon 124 bin 854 kişinin etkilendiğini ve 1 milyar 313 milyon dolar tutarında ekonomik kayıp yaşandığını kaydeden Atalay, afetlerin sadece 2011'de 206 milyon insana zarar verdiğini ve 366 milyon dolar ekonomik kayba yol açtığına, bu olumsuz etkilerin afet yönetimini, hükümetlerin en önemli konularından biri haline getirdiğine dikkati çekti.

Türkiye'de düzenlenecek Dünya İnsani Zirvesi

Türkiye'nin insani yardımlarda sergilediği başarılı model ve yürüttüğü çalışmalar neticesinde, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un, BM 68'inci Genel Kurulu sırasında 2016 yılında düzenlenecek ilk Dünya İnsani Zirvesi’ne Türkiye’nin ev sahipliği yapacağını açıkladığını belirten Atalay, Türkiye’de Asya ile Avrupa’yı birleştiren tarihi İstanbul şehrinde düzenlenecek bu tarihi zirvenin başarıyla sonuçlanması için Türkiye'nin her türlü imkanını seferber edeceğini vurguladı.

Atalay, Türkiye’nin söz konusu zirveye ev sahipliği yapması kararının, BM'nin insani alanda ortaklıkların genişletilmesi hedefiyle de örtüştüğüne dikkati çekerek. "Daha güvenli bir dünyanın oluşturulmasına yönelik uluslararası dayanışmanın güçlü bir destekçisi olan Türkiye, Zirve’ye insani alandaki tüm uluslararası aktörlerin etkin katılımının sağlanması için gayret sarfedecektir. Türkiye, önde gelen bir uluslararası bağışçı olarak, daha kapsamlı insani yardım ortaklığı kurma konusunda etkin rol aldığı, Birleşmiş Milletler’e verdiği güçlü destek ve Avrupa, Asya ve Orta Doğu’nun kalbinde yer alan stratejik konumu itibariyle bu zirveye evsahipliği yapmayı hak etmiştir. Ülkemiz bu zirveyi büyük bir başarı ile yapacak ve insani yardım modelimizi paylaşarak, bu alanda yeni bir çığır açılmasına öncülük edecektir" diye konuştu.



BM Cenevre Ofisi’nde Kalkınma İnisiyatifleri kuruluşunun hazırladığı ve onuncusu bu yıl yayımlanan Küresel İnsani Yardım raporuna göre, 2012 yılında en fazla uluslararası yardımda bulunan ülkeler bazında, Türkiye'nin ABD ve İngiltere’nin arkasından 3. sıraya yükseldiğini hatırlatan Atalay, "Eğer, listeye Avrupa Birliği’ni de dahil edersek ülkemiz 4. büyük bağışçıdır. Ülkelerin insani yardım için yaptığı harcamalar mali kriz nedeniyle düşüşe geçmiştir. Son 12 ayda bu düşüş yüzde 8'e ulaşmıştır. Birleşmiş Milletler ile uluslararası insani yardım bütçesinden kesintiye giden bazı ülkelerin tersine, Türkiye yardım miktarını giderek arttırmıştır. Türkiye 2012'de insani yardım bütçesini neredeyse ikiye katlayarak Gayri Safi Milli Hasıla'sının yüzde 0,13'üne denk düşen 1 milyar doların çok üzerinde insani yardımda bulunmuştur" ifadelerini kullandı.

"Suriyeli misafirlerimize açık kapı politikası uyguladık"

Başbakan Yardımcısı Atalay, Suriye’den gelenlerin insani ihtiyaçlarının karşılanması ile ilgili olarak görevlendirilen AFAD'ın, 10 ilde kurduğu 21 barınma merkezinde 200 binden fazla Suriyelinin yanı sıra, kampların dışında çeşitli illerde bulunan yaklaşık 500 bin Suriye vatandaşının da ihtiyaçlarının karşılanmasının koordine ettiğini vurguladı. Atalay, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye Cumhuriyeti, hem barınma merkezlerimizde barındırdığımız Suriye vatandaşlarının, hem de Suriye’de yaşam savaşı veren komşularımızın hayatlarını sürdürebilmeleri için olağanüstü bir gayret sarf etmektedir. Bu çerçevede; barınma merkezlerinde son derece etkin ve entegre bir sistem geliştirilmiştir. Bu sistem kapsamında merkezlerimizdeki eğitim faaliyetlerimiz Milli Eğitim Bakanlığımız ile sağlık faaliyetlerimiz Sağlık Bakanlığımız ile güvenlik faaliyetlerimiz İçişleri Bakanlığımız ile diğer hizmetlerimiz ise ilgili tüm Bakanlıklarımız ile koordineli bir şekilde yürütülmektedir. Uygulamaya koyduğumuz barınma merkezleri standartları en ince ayrıntılarına kadar planlanmıştır. Sonuçta ortaya çıkan uygulamalar, tüm dünya ülkeleri ile paylaşılarak, diğer ülkelerde de sığınmacı durumuna düşen insanların daha iyi şartlarda yaşamaları için örnek teşkil etmektedir."

Mutabakat zabtı imzalandı


Daha sonra, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve Dominik Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Vekili Manuel Trullois, iki ülke arasında afet yönetiminde işbirliğine ilişkin mutabakat zaptını imzaladı.

2

Haberin Devamı