Sağlık "Ağır depresyondakiler güzel kokuları alamıyor"

"Ağır depresyondakiler güzel kokuları alamıyor"

Paylaş
"Ağır depresyondakiler güzel kokuları alamıyor"

Ağır depresyon geçiren kişilerin koku algısının değiştiği ve güzel kokuları alamadığı belirlendi

Fransız bilimadamlarının yaptığı araştırma, ağır depresyonda olan kişilerin beyninin, kokunun uyandırdığı güzel hisse ilişkin bölümünün işlevini yerine getiremediği, bu kişilerin vanilya, tarçın ya da badem kokusunu "itici" bulduğunu gösterdi.

Haberin Devamı

Catherine Belzung ve ekibi, ağır depresyon nedeniyle hastaneye başvuran 18 kişiyi koku testlerine tabii tuttu ve sonuçları sağlıklı 54 gönüllününkiyle karşılaştırdı. Katılımcılara bazıları hoş, bazıları kötü, bazıları da her gün alınan karışık 8 koku koklatıldı. Depresyondaki kişilerin kokular arasındaki yoğunluk farkı ile karışık kokuları daha az algıladığı ve hoş kokulara daha az duyarlı olduğu görüldü. Koku testinden sonra depresyondaki kişiler 6 hafta antidepresan kullandı.

Tedaviden sonra bu kişilerin koku algılamasında iyileşme bekleyen bilimadamları, sorunun devam ettiğini gördü. Tedavi görenlerde sadece, çocukluk anılarıyla bağlantılı tutkal kokusuna benzeyen acı badem kokusunun yeniden "hoş" algılandığı belirlendi.

Haberin Devamı

Bilimadamları, koku algısındaki değişimin depresyonun belirgin bir özelliği mi yoksa bu değişimin başka psikiyatrik ya da nörolojik rahatsızlıkları bulunanlarda da olup olmadığını araştırmayı planlıyor.

AA