Gündem AGİT heyetinden YSK ziyareti sonrası açıklama

AGİT heyetinden YSK ziyareti sonrası açıklama

Paylaş
AGİT heyetinden YSK ziyareti sonrası açıklama

AGİT/DKİHB Sınırlı Referandum Gözlem Heyeti Başkanı Tana de Zulueta ve beraberindekiler Yüksek Seçim Kurulu'na ziyarette bulundu. Heyet, görüşme sonrası bir açıklama yaptı

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı/ Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Birimi (AGİT/ DKİHB) tarafından oluşturulan Sınırlı Referandum Gözlem Heyeti'nin (SSGH) düzenlediği basın toplantısında konuşan Heyet Başkanı Tana de Zulueta, "standart dışı sahada oyanandığı"nı söylediği referandumda, "evet" ve "hayır" taraflarının "eşit olmayan koşullarda" yarıştığını vurgulamıştı.

GÖRÜŞME SONRASI AGİT HEYETİ'NDEN AÇIKLAMA


AGİT/DKİHB Sınırlı Referandum Gözlem Heyeti Başkanı Tana de Zulueta, YSK'ya yaptıkları ziyaret sonrası açıklama yaptı. Heyet Başkanı zulueta yaptığı açıklamada, "Final raporumuz 8 hafta sonra yayınlanacak. Bugün buraya nezaket ziyareti gerçekleştirdik. Raporumuzu YSK'ya sunduk. Bize sağladıkları destek için teşekkür etmek için buradaydık. Düşüncelerimizi final raporuyla açıklayacağız" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendilerine yönelik eleştirilerine de yanıt veren AGİT Heyeti Başkanı Zulueta, "Biz buraya Türk yetkililerin daveti üzerine geldik. Bu konuda benim bir yorumum yok" dedi.

ERDOĞAN, AGİT'E SERT TEPKİ GÖSTERMİŞTİ


Cumhurbaşkanı Erdoğan dün akşam AGİT’e eleştirilerde bulunmuştu. Erdoğan, AGİT heyetine, "Önce had inizi bilin haddinizi. Sizin ha zırlayacağınız o siyasi içerikli raporları biz ne görürüz ne duyarız ne biliriz. Onu siz külahımıza anlatın. Bu ülke, Batı’nın hiçbir ülkesinde görülmeyen en demokratik seçimlerini gerçekleştirmiştir. Sizler Türkiye’nin bakanlarını Avrupa’ya sokmazken utanmadan sıkılmadan bu seçimlere gölge düşürme yarışına boşuna girmeyin. Artık sür eşeğini Niğde’ye. Bizim diyeceğimiz bu" demişti.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN DA TEPKİ GELMİŞTİ


Buna sert tepki gösteren Dışişleri Bakanlığı "AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi Direktörü tarafından halkoylamasıyla ilgili siyasi içerikli beyanlarda bulunulması, bu heyetin Türkiye’ye önyargılarla geldiğini, nesnellik ve tarafsızlık ilkelerini dikkate almadığını göstermiştir. Söz konusu ilk bulgular raporu da bu taraflı ve önyargılı yaklaşımın bir yansımasıdır" açıklamasını yapmıştı.