BEYAZ EKMEK
Tükürükteki enzimler beyaz ekmeğin içindeki nişastayı şekere dönüştürerek dişleri şekerin zararlı etkilerine maruz bırakır.
ASİTLİ İÇECEKLER
Gazlı içeceklerin içerdiği yüksek miktarda asit, diş minesindeki mineralleri yok ederek diş çürümelerine yol açar. Şeker açısından da zengin olan bu içecekler, ağız içindeki kötü bakterilerin artmasına neden olur. Şekersiz (diyet) içecekler de asit içerikleriyle zarar verirler. Spor ve enerji içecekleri de dişler için aynı şekilde risklidir.
ALKOLLÜ İÇECEKLER
Tüm alkollü içecekler ağız ve diş sağlığı için ciddi bir tehlike oluşturur. Alkol susuzluğa ve ağız kuruluğuna neden olur. Bu da tükürük salgısını azaltarak zamanla diş çürüğü ve diş eti hastalığı gibi ciddi sorunlara neden olabilecek sonuçlar doğurur. Özellikle kırmızı şarap gibi renkli içecekler aynı zamanda da dişlerde leke oluşumuna yol açar. Buna ek olarak şaraplar çok asidik oldukları için diş çürümelerini tetikleyebilirler.
KAHVE
Kahvenin neden olduğu diş lekeleri temizlenmeye karşı oldukça dirençlidir. Ayrıca kahve hem asit içerir hem de alkollü içecekler gibi tükürük salgısının azalmasına neden olarak ağız ve diş sağlığı için risk oluşturur. Buna ek olarak kahvenin şekerle içilmesi olumsuz etkilerinin daha da artması anlamına gelir.
MEYVE SULARI
Çoğu meyve suyu asidik ve şekerli olduğu için diş çürüğü oluşturma riski taşır. Yoğun renkli bazı meyve suları da diş lekelerinin oluşmasına yol açabilir.
ŞEKERLEMELER
Yumuşak şekerlemeler yüksek şeker içerikleri yapışkan yapıları ile ağız içindeki bakterilerin en sevdiği besin, dolayısıyla da dişlerin en büyük düşmanlarından biridir. Sert şekerlemeler, özellikle kırılarak ve çiğnenerek yenildiğinde diş minesine doğrudan zarar verebilir. Aslında sert şekerlemelerin çiğnenemeden ağız içinde eriterek yenilmesi daha kötüdür. Çünkü şeker yavaş yavaş çözündüğünden ağız içi şekere daha uzun süre maruz kalır ve böylece bakterilerin çoğalmasını sağlayacak asidik ortamın oluşması için bol zaman olur. Daha da kötüsü, pek çok sert şeker ağız içini daha fazla asitle dolduran sitrik asit ile tatlandırılmıştır.
KURU MEYVELER
Sağlıklı atıştırmalıklar olsalar da kuru meyveler, diş sağlığı söz konusu olduğunda, sorun çıkarabilirler. Sorun kuru meyvelerin çok yapışkan olması ve şeker içeriklerinin son derece yüksek olması yüzünden diş çürümelerine denen olabilmeleridir.
NARENCİYE
C vitamini bakımından zengin oldukları kadar, diş minesini aşındıran asitler bakımından da zengindirler. Özellikle limon ve greyfurt en fazla asit içeren narenciyelerdir.
KRAKERLER
Krakerler şeker veya asit içermeseler, dişleri lekelemeseler de dişler için oldukça tehlikelidir. Bunun nedeni, hızla şekere dönüşen rafine karbonhidratlar içermeleridir. Dişlere yapışarak ve aralarına girerek bakterilerin üremesine uygun bir ortam oluştururlar.
CİPSLER
Cipsler lezzetli atıştırmalıklardır ama maalesef ağızda lapa haline geldiklerinde içerdikleri nişasta dişlerin arasında ve üzerinde kalarak bakterilerin çoğalmasına yardımcı olur.