Ağızda dağılan baklava tarifi ve yapılışı - En güzel ağızda dağılan baklava nasıl yapılır?

Ev yapımı cevizli fıstıklı baklava için ağızda dağılan, çıtır çıtır bir baklava tarifi istiyorsanız, doğru adrestesiniz! Hem bayramlarda hem de özel günlerde misafirlerinize afiyetle servis edebileceğiniz cevizli fıstıklı baklava tarifi! Bu tarifimizde baklavanın içine kaymak da koyarak lezzetini katlandırıyoruz! Özellikle Antep usulu baklava tariflerinde kaymak, olmazsa olmazlardan ancak tabii ki kaymak tercihe bağlı. Dilerseniz ince çekilmiş fıstık ve iri çekilmiş antep fıstığı ile dilerseniz sadece cevizle yapabileceğiniz baklavanızın çıtır çıtır olması için tüm püf noktaları bu tarifimizde! Tarifimizde baklava hamuru açmanın püf noktalarını da anlattık ancak siz dilerseniz hazır baklavalık yufka da kullanabilirsiniz.

24 Eylül 2021, Cuma 13:53 Son Güncelleme:
YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News
Cevizli fıstıklı baklava için malzemeler (1 tepsi baklava için malzemeler)

Cevizli fıstıklı baklava için malzemeler (1 tepsi baklava için malzemeler)

  • 1 kg baklavalık un
  • 4 adet yumurta
  • 250 gr iri çekilmiş iç ceviz
  • 250 gr iri kırılmış Antep fıstığı içi
  • 50 gr nişasta (Buğday nişastası)
  • 10 gr tuz
  • 1 su bardağı kaymak
  • 1 kg saf yağ (Sade yağ veya ghee yağı olarak da bilinir. Koyun ya da keçi sütünden elde edilir)


Baklava şerbeti için malzemeler

Dileyenler 1,5 lt suya 750 gr şeker ve bir çeyrek limon ölçüsü de kullanabilir.

  • 4 bardak şeker
  • 5 bardak su
  • 1 çay kaşığı limon

Baklava hamuru nasıl yapılır?

Baklava hamuru nasıl yapılır?

  • Unun tümünü tezgaha dökün ve ortasına 4 adet kırılmış yumurtayı boşaltın
  • Tuzu ekleyin.
  • Karışımın üzerine unu yoğuracağınız kıvama gelene kadar azar azar su ekleyin. Kulak memesi kıvamı bunun için idealdir. 
  • Hamuru yoğurun
  • Hamurunuzu biraz açın ve silindir şeklinde katlayın
  • Katladıktan sonra nemli bir beze sarıp 15 dk kadar dinlendirin
  • Hamuru şeklini bozmadan yuvarlamaya başlayın ve rulo haline getirin.
  • Rulo şeklindeki hamuru 60-70 gr büyüklükte bezeler haline getirin.

Baklava hamuru açmadan önce bezeler nasıl hazırlanır ve pazı haline getirilir?

Baklava hamuru açmadan önce bezeler nasıl hazırlanır ve pazı haline getirilir?

  • Tezgaha buğday nişastasını dökün.
  • Bezeleri hafif una bulayarak yassı hale getirin.
  • Hamuru açarken diğer bezelerin kurumaması için üzerlerine nemli bir bezle örtün.
  • Bezeleri merdane yardımıyla pazı haline getirip üst üste dizin. Bu sırada aralarına nişasta serpmeyi unutmayın.
  • Bezeleri pazı haline getirmeyi, bezeleri hafif bir şekilde açıp orta-küçük boyutta bir lavaş haline getirmek gibi tarif edebiliriz.
  • Yufka olarak açmadan önce pazıların üzerini nemli bezle örtün ve 15-20 dk dinlendirin. Dinlendirmeniz önemli. Bu sayede baklavanız daha çıtır olacak.


Bu tarif ilginizi çekebilir: Gelinim Mutfakta balkabaklı baklava tarifi

Baklava hamuru ile yufka nasıl açılır?

Baklava hamuru ile yufka nasıl açılır?

  • Bezeleri açmaya başlamadan önce tezgahın tamamen kuru olmasına dikkat edin.
  • Tezgahın kaygan olması için hafif unlayın.
  • Yufkaları 3'lü veya 10'lu şekilde toplu olarak açacaksanız bezelerin her katına eşit miktarda nişasta serpin.
  • Yufka açmak için oklava kullanmadan önce bezeleri önce elinizle büyütün, ardından oklava ile açın.
  • Yufkayı her zaman kenarlara doğru açın, ortasını çok inceltmeyin. Böylece yufkanız parçalanmaz. 


Baklava katlarını sermeye başlamadan önce yüzlük nasıl alınır?

  • Yufkaları tepsiye tek tek havalandırarak sermeye başlayın. Havalandırmanız önemli.
  • Yufkaları serdikten sonra tepsinin kenarlarında kalan fazlasını kesin. Buna yüzlük almak denir. 
  • Ardından kenarlarındaki fazlaları kestiğiniz yüzlüğü katlayıp kenara ayırın.
  • Fazla olarak kalan kısmı atmayın, eşit olarak parçalara ayırın.
  • Yüzlük olan kestiğiniz hamurları ince oklavaya tek tek sarın ve kenara koyun. Kurumamaları çin nemli bir bezle üzerlerini kapatın.

Baklavanın tabanı nasıl yapılır? Baklava yufkası nasıl dizilir? Baklava nasıl dilimlenir?

Baklavanın tabanı nasıl yapılır? Baklava yufkası nasıl dizilir? Baklava nasıl dilimlenir?

  • Baklava yapacağınız tepsiyi tereyağı ile iyice yağlayın.
  • Tepsinin kenarında kalan fazla yufkaları ayırmıştınız. Şimdi bu yufkaları tepsinin kenarından başlayarak aralarını yağlayarak dizin. Tepsiye dizerken kalınlıklarının eşit olmasına dikkat edin.
  • Dizerken araya tereyağı ve yağ atın. Böylece hamurun kabarması daha iyi olur.
  • Tüm fazla yufkayı tepsiye dizdikten sonra üzerine her yanına eşit miktarda gelecek şekilde kaymağı ekleyin. Buna kaymağı yatırmak denir. 
  • Baklava yaparken kaymağu arzunuza göre ekleyip çıkarabilirsiniz. Ancak kaymak lezzetini artıracaktır. 
  • Kaymağı ekledikten sonra sade yağ ile yufkaları yağlamaya devam edin.
  • Yaptığınız bu işlemler baklavanın tabanını oluşturur. Şimdi sıra geldi cevizi fıstığı eklemeye...
  • Baklavanızın tabanına arzunuza göre ince çekilmiş Antep fıstığı, iri çekilmiş fıstık veya iç ceviz ekleyin. Sadece ceviz veya iri çekilmiş fıstık da ekleyebilirsiniz. 
  • Ancak üç malzemeyi de ekleyecekseniz en altta ince çekilmiş Antep fıstığı, üstünde iri çekilmiş fıstık ve en üstüne de iç ceviz gelmelidir.
  • Tüm iç malzemeyi serptikten sonra üzerine mutlaka sade yağ serpin.


Baklava yufkası nasıl dizilir?

  • Daha önce yüzlükten çıkardığımız fazla olan yufka parçaları ile tepsiyi kapamaya başlayın. Katların her tarafının eşit kalınlıkta olmasına dikkat edin. 
  • Her katta mutlaka az az yağlayın.
  • Şimdi sıra geldi yüzlükleri sermeye... Tepsi büyüklüğünde kesip oklavaya sardığınız yüzlük yufkaları her kata yağ sürerek serin. 
  • Sererken her kata yağ serpmeye devam edin. Bu sayede baklavanız çok daha iyi kabarır. 
  • Tüm katları serdikten sonra bıcağın kenarı ile tepsinin kenarlarında fazlalık kalmışsa alın.
  • Yine bıçağın ucu ile tepsi içindeki baklavanın kenarlarını tepsiye iyice oturtun, katların kenarları kapansın.


Baklava nasıl dilimlenir?

  • Kesme işlemi baklava fırına verilmeden önce yapılır. 
  • Önce baklavayı dikey olarak eşit olarak dilimleyin.
  • Yatay olarak da eşit olarak dilimleyin ancak yarısını dilimlendikten sonra tüm baklavaların üzerini eşit miktarda ıslatacak şekilde sade yağ dökün ve kesme işlemine ondan sonra tekrar devam edin.
  • Baklavanın tabanına kadar iyice kesilmiş olduğunu anlamak için bıçakla mutlaka üzerinden tekrar geçin. 
  • Bir büyük tepsi baklavaya yaklaşık olarak 600-650 gr sade yağ dökmeniz gerekir. 


Baklava nasıl fırınlanır?

  • Tepsinizi önceden 180 derece ısıtılmış fırında, fansız ayarda ortalama 30-40 dakika pişirin.
  • Taş fırında pişirecek olsaydınız, 25 dakika içerisinde pişmiş olur. 


Bu tarif ilginizi çekebilir: Ramazan sofralarının vazgeçilmezi şerbet nasıl yapılır?

Baklava şerbeti nasıl yapılır?

Baklava şerbeti nasıl yapılır?

  • Baklava için şerbet kaynatırken, karıştırmak için tahta kaşık kullanmayın. Kaşıktaki yemek kokuları şerbete geçer ve bu da tadın bozulmasına sebep olur. 
  • Bir tespi baklava için 4 su bardağı şeker ve 5 su bardağı suyu ısıtın. Şeker tamamen eridikten sonra üzerine 1 çay kaşığı limon ekleyin ve karıştırın.
  • Fırından çıktıktan sonra dinlendirdiğiniz ve soğumuş baklavanın üzerine hazırladığınız sıcak şerbeti dökün.
  • Kimisi serbetin ışık, baklavanın sıcak olması gerektiğini düşünür. Önemli olan ikisinin de sıcak veya ikisinin de soğuk olmamasıdır. 
  • Şerbeti de döküldükten sonra baklavanız servise hazır hale gelir. Tüm şerbeti çektikten sonra baklavanızı misafirlerinize ikram edebilirsiniz. 

Afiyet olsun

Bu Video
İlgini
Çekebilir
Sıradaki haber yükleniyor...
holder
SIRADAKİ HABER 'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (24 Eylül 2021)