Gündem AİHM'den terör mağdurlarına ret

AİHM'den terör mağdurlarına ret

Paylaş
AİHM'den terör mağdurlarına ret

BDP ve Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) sivil itaatsizlik eylemleri kapsamında cuma namazları cami yerine yine meydanlarda kılındı, Kürtçe vaaz verildi, Kürtçe hutbe okundu. Namazların ardından milletvekiliği YSK tarafından düşürülen Hatip Dicle'nin vekilliğinin geri verilmesi için imza kampanyası başlatıldı.Diyarbakır merkez Sur İlçesi'ndeki Dağkapı Meydanı'nda kılınan Cuma namazından önce verilen vaazda, Kuran Kursları'nın işleyişine de dikkat çekilerek, çocukların belli bir yaştan sonra kursa gönderilmesi gerektiği anlatıldı. Ardından okunan Kürtçe hutbenin bu haftaki konusu İslamiyet'te barış ve kardeşlik oldu. Kadınların da arka tarafta saf tuttuğu görüldü

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 5233 sayılı terör ve terörle mücadele yasasının uygulanmasında sorun yaşandığı gerekçesiyle Ankara'ya karşı dava açmak isteyen yüzlerce Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının başvurusunu blok halinde geri çevirdi.

Haberin Devamı

Mahkeme, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da "terörle mücadele" kapsamında yerlerinden edilen veya mal varlıklarını kaybedenleri kapsayan 5233 sayılı yasanın uygulanışının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'yle uyumlu olduğuna kanaat getirdi.

Mahkemenin kararında, 5233 sayılı yasanın, mağduriyetleri giderdiği ve davacıların yeterli oranda tazminat elde etmesini sağladığına vurguda bulunuldu. Kararda, yasanın etkin olmadığını iddia edenlerin Türk mahkemeleri önünde hak arama olanakları bulunduğu da hatırlatılıyor.

Mahkeme, yasa çerçevesinde Temmuz 2004'ten bu yana tazminat komisyonlarının çalışmakta olduğunu, bugüne kadar yaklaşık 360 bin başvuru kaydedildiğini ve bunların 230 binin çözümle sonuçlandığını hatırlattı. Kararda, Türk hükümetinin bugüne kadar 130 bin mağdura yaklaşık 1 milyar Euro tazminat ödediği bilgisi de aktarıldı.

Haberin Devamı

Yasanın etkin uygulanmadığı ve mağduriyetleri gerektiği gibi gidermediği teziyle AİHM önüne gelen davacılar, malvarlıklarına ulaşamamaktan dolayı tarımsal gelirden ve hayvan varlığının ürünlerinden mahrum kaldıklarını savunuyordu. Davacılar, tümüyle boşalmamış yerleşim birimlerinin yasa kapsamı dışında bırakılmış olmasını da eleştiriyordu.

AİHM, 2006 yılında açıkladığı bir kararda, 5233 sayılı yasayı, yerlerinden edilmiş kişilerin mağduriyetlerinin giderilmesi için etkin ve yeterli bir çözüm yolu olarak değerlendirmişti. Söz konusu kararla, konu hakkında Ankara'ya karşı AİHM'ye taşınmış 800 başvuru otomatik olarak gündemden düşmüştü.

AİHM'nin bugün açıkladığı karar da içtihat oluşturuyor ve bundan sonra yapılacak benzer başvuruların Strasbourg Mahkemesi tarafından reddedileceği anlamına geliyor.

(ntvmsnbc)