Beden Sağlığı Aile hekimleri AHEKON'da buluştu

Aile hekimleri AHEKON'da buluştu

Paylaş
Aile hekimleri AHEKON'da buluştu

7. Uluslararası Katılımlı Aile Hekimliği Kongresi (AHEKON) Türkiye'nin dört bir yanından yüzlerce aile hekiminin katılımıyla gerçekleşti. Kongrede, Türkiye'deki aile hekimliği uygulamasının geldiği nokta masaya yatırıldı. Mülteci enfeksiyonları, cinsel işlev bozuklukları, akılcı ilaç kullanımı, aşılama, kanser, anksiyete ve depresyon gibi birçok konu da ele alındı

7. Uluslararası Katılımlı Aile Hekimliği Kongresi'nin en ilgi çeken konularından biri, obezite cerrahisi oldu. Doç. Dr. Aziz Sümer, yıllardır uygulanmakta olan obezite cerrahisine özellikle 2010’lu yıllarda itibaren ilginin arttığını söyledi. Sümer, önemli bir uyarıda bulundu ve "Böyle giderse Türkiye midesiz bir toplum olacak" dedi. Sümer, mide ameliyatlarının herkese uygulanamayacağını da söyledi. Doç. Dr. Aziz Sümer, beden kitle indeksi (bmı) 40 ve üzerinde olan, henüz belirlenebilmiş tıbbi problemi ve ameliyata engel durum olmayanlara cerrahi müdahale uygulandığını söyledi.

Sümer, dünyanın bir bölümünün obeziteyle mücadele ettiğini; buna karşılık 195 ülkenin 55’inde açlık sorunu yaşandığını ve yılda 6 milyon çocuğun açlıktan öldüğünü hatırlattı. “O kadar hareketsiz kalıyoruz ki elimizde olsa yatağa arabayla gideceğiz” diyen Sümer, Dünya Sağlık Örgütünün 2008 verilerine göre, obezitenin önlenebilir ölüm sebepleri arasında sigaradan sonra ikinci sırada yer aldığını söyledi.

Doktor Aziz Sümer, Günlük programınız ne kadar yoğun olursa olsun sizin rutininizdir” dedi ve kilo vermek isteyenlere, haftada 2-3 kez rutinlerine yeni hareketler eklenmelerini önerdi.

AİLE HEKİMLERİ CAN VERDİ

Oturumlara yoğun ilgi gösteren aile hekimleri, AHEF'in proje ortaklarından Kızılay'ın kurduğu standda kan bağışında bulundu.

HEKİMLERDEN BİRLİK MESAJI

7. AHEKON, aile hekimlerinin birliğini ortaya koydu. Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği (TAHUD) Başkanı Prof. Dr. Esra Saatçi ve Türkiye Aile Hekimliği Vakfı (TAHEV) Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sargun da kongrede yer aldı. TAHUD, TAHEV ve AHEF Başkanları aile hekimliğinin gelişmesi için ortak projeler geliştirme kararı aldı, birlik mesajı verdi.


Haberin Devamı