Dünya Ailenin dışlanmış çocuğu Bin Ladin

Ailenin dışlanmış çocuğu Bin Ladin

Paylaş
Ailenin dışlanmış çocuğu Bin Ladin

Usame Bin Ladin, Suudi Arabistan'ın en zengin ailelerinden birinin çocuğuydu. Bin Ladin, annesinin Suriye kökenli olması nedeniyle aile içinde dışlanıyordu

11 Eylül saldırılarının ardından ‘terör’ün tanımını ve tarihin akışını değiştiren El Kaide lideri Usame Bin Ladin’in, ABD’yle 10 yıl süren kedi-fare oyunu bitti.

‘Dünyanın en çok aranan adamı’, İslam âleminin bir kısmında kahraman sayılsa da milyonlarca insan için ‘terör’ dendiğinde akla ilk gelen isimdi. Vahabi İslam görüşü çerçevesinde binlerce kişinin ölümünden sorumlu olan Bin Ladin, Suudi Arabistan’da zengin bir ailenin varislerinden biri olarak dünyaya geldi.

52 ÇOCUĞUN 17.Sİ

Bin Ladin, Yemen’den Cidde’ye göç edip milyarlarca dolarlık bir inşaat imparatorluğu kuran Muhammed Bin Ladin’in 52 çocuğunun onyedincisi olarak 1957’de doğdu. Bin Ladin’in annesinin Suriyeli olması, anne-oğulun ailede dışlanmasına yol açtı.

ANNESİ, CHANEL İÇİN BAŞINI AÇTI

Annesinin eğitimli, güzel ve Chanel marka kıyafetler uğruna başörtüsünü çıkaran bir kadın olduğu iddia edilirken, yaşadıkları sarayda Suudi prensleriyle oynarak büyüyen Bin Ladin içine kapalı, inançlı ve nazik bir çocuktu.

Bin Ladin 10 yaşındayken babası ölünce milyonlarca dolarlık mirasa kondu. 17 yaşındayken ilk karısıyla evlenen Bin Ladin’in radikalleşme süreci, ideolojik mücadelenin Arap dünyasını sardığı 1970’lerde, Cidde’deki Kral Abdülaziz Üniversitesi’nde başladı. Bin Ladin üniversitede, radikal din adamı Abdullah Azzam’la yakınlaştı.

MAĞARASINI CIA İNŞA ETTİ

Bin Ladin için dönüm noktası ise cihad çağrısına katılarak Sovyet işgaline karşı savaştığı Afganistan oldu. Bin Ladin, sonradan “Afganistan’da kurduğum ilk kampta gönüllüler Pakistanlı ve Amerikalı yetkililerce eğitildi.

Silahları Amerikalılar, parayı Suudiler verdi” diyecekti. Ladin, sonradan ezeli düşman belleyeceği ABD ile Pakistan istihbaratı üzerinden ilişki kuruyordu.

Kaide üyelerinin 11 Eylül’de Tora Bora’da saklandığı mağara, CIA yardımıyla üs olarak inşa edilmişti. Bin Ladin, Sovyetlerin 1989’da yenilgiye uğramasıyla İslam imparatorluğu vizyonunu hayata geçirmeye karar verdi. Kaide’yi Pakistan’da kiralık bir evde kurdu. Ancak sonra Suudi Arabistan’a döndü.

EL KAİDE KİRALIK BİR EVDE KURULDU

Burada kahraman gibi karşılanmayı umuyordu, fakat Amerika’yla ilişkilerini eleştirdiği Kraliyet’le arası bozuldu. Irak’ın 1990’daki Kuveyt işgali sırasında da, ülkeye Amerikan askerlerini kabul edip Bin Ladin’in Kuveyt’i kurtarma teklifini reddeden Riyad’la ipler koptu.

Ladin ABD’nin ‘kutsal Arap topraklarını kirlettiğine’ dair eleştiriler getirince ev hapsine konuldu, Sudan’a kaçtı.

Haberin Devamı