Gündem AK Parti Çatalca Belediye Başkan Adayı Mesut Üner: Çatalca tarım ve gıda üssü olacak

AK Parti Çatalca Belediye Başkan Adayı Mesut Üner: Çatalca tarım ve gıda üssü olacak

Paylaş
AK Parti Çatalca Belediye Başkan Adayı Mesut Üner: Çatalca tarım ve gıda üssü olacak

Mimar Mesut Üner, geleceğin Çatalcasını inşa edeceklerini söyleyerek, “Ana temamız tarım ve hayvancılık olacak. Hem devlet hem belediye teşvikleriyle vatandaşlarımızın tarımsal üretimini destekleyeceğiz” diyor

Çatalca 2 dönemdir CHP yönetiminde. Bu kez AK Parti’den siz adaysınız. Çatalcalı size neden oy vermeli?

Haberin Devamı

Çatalca, yüzölçümü bakımından İstanbul’un en büyük ilçelerinden biri. Ve bu bölgenin kendine has özellikleri var. Nüfusunun yüzde 80’e yakını Rumeli göçmenlerinden, yüzde 20’lik bir kısmı da dışarıdan gelen insanlarımızdan oluşuyor. Yüzölçümü büyük olduğu için ana temamız tarım ve hayvancılık olacak.

Çatalca’yı tarım ve gıda üssü yapacağız. En önemlisi de artık sulu tarıma geçeceğiz. Öte yandan seracılık ve çiçekçiliği geliştireceğiz. Hem devlet, hem Büyükşehir, hem de Çatalca Belediyesi’nin teşvikleriyle vatandaşlarımızı 300 metrekarelik seralarla, ürettiklerini alım garantili pazarlama noktasına getireceğiz.

Bugüne kadar tarım konusunda bir şey yapılmamış mı?

Derler ya; un var, şeker var ama helva yok. Çatalca o noktada. Ama biz bu helvayı yapacağız. Burada atalarımız senelerce tarım ve hayvancılıkla geçindi. Ama bizim yaşımızdaki nesil daha çok dışarıda çalıştı. Şimdilerde ise tekrardan tarıma dönüş var. Seracılık ve çiçekçilikle ilgili iki büyük projemiz var.

Haberin Devamı

Çatalca, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yılda 14 milyon çiçek üretiyor. Biz bu rakamı 28 milyona çıkaracağız. Çatalca’nın her noktasında seracılık ve çiçekçilik yapabilecek insanlarımız. Mesela Çatalca’da 10 bine yakın Roman vatandaşımız var ve bu insanlar çiçek işleriyle uğraşıyor.

Biz bu insanlarımıza üretim noktasında seralarda yardımcı olacağız. Aynı zamanda satış noktalarında da yardımcı edeceğiz. İstanbul’un her ilçesinde satış standları isteyeceğiz Büyükşehir’den.

Sosyallik açısından da bölgemizde çok eksik var. Bu konuya da odaklanacağız. Mesela Mareşal Fevzi Çakmak mesire alanımıza büyük bir sosyal tesis kuracağız. İçinde nikah salonları, butik oteller, sanat parkları, kültür evleri, spor alanları ve yüzme havuzları olacak.

Kıyılarınızı nasıl değerlendireceksiniz?

Çatalca, turizm ve tarımla yükselecek. Türkiye’de yamaç paraşütü yapan herkes bölgemizdeki Ormanlı’yı bilir. Çünkü en güzel hava akımı bu bölgede. Çatalca’da birçok doğa sporu yapılabilecek. Bakın, AK Parti belediyecilerinin olduğu yerlerde hem turizm hem tarım gelişti. Yani Çatalca’nın Mesut Üner’e değil, hizmete ihtiyacı var.

Haberin Devamı

Çatalca halkına mesajınız nedir? Doğduğum,

büyüdüğüm, her sokağında hatıralarımın olduğu Çatalca’yı hak ettiği eser ve hizmetlerle donatacağız. Yola Çatalca sevdasıyla çıktım. Kent sorunlarını analiz etmek, geleceğin kentlerini tasarlamak benim işim.

Çatalca’nın sorunlarını da biliyoruz. Bütün bu sorunları çözeceğiz. Yaptığımız her işe de zarafet ve estetik katmak istiyoruz. Biz başkancılık oynamayacağız. Çatalca’yı koltuklardan değil, sokaklardan yöneteceğiz.

MESUT ÜNER’DEN MÜJDE NİTELİĞİNDE PROJELER

OTOBÜS HATLARI: İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile birlikte Çatalca’nın merkez ve mahallelerinde minibüs ve halk otobüsü seferleri sıklaştırılacak.

AKILLI TRAFİK SİSTEMLERİ: Yaya ve taşıt trafiği yeniden düzenlenecek. Şehir içi akıllı trafik ve sinyalizasyon sistemleriyle donatılacak. Zamandan ve yakıttan tasarruf sağlanacak.

OTOPARKLAR: Çatalca merkezde ve mahallelerde yaşanan otopark problemi zemin altı ve üstü otoparklarla çözülecek.

Haberin Devamı

İMAR PLANLARI: Bugüne kadar ihmal edilen, çözülmeyen imar planları hazırlanacak. Geleceğin Çatalca’sı inşa edilecek.

CUMHURİYET MEYDANI VE ÇEVRE DÜZENLEMESİ: Mevcut meydan yeniden düzenlenecek. Park, alışveriş ve yeme içme mekanları, kültür, sanat ve dinlenme alanları yapılacak.

TARİHİ KALEİÇİ MAHALLESİ RESTORASYONU: Tarihi Kaleiçi Mahallesi’ndeki tarihi yapılar restore edilecek. Bölge bir turizm merkezi haline getirilecek.

MAREŞAL FEVZİ ÇAKMAK MESİRE ALANI: Mevcut alan iyileştirilecek. İçerisine büyük bir sosyal tesis inşa edilecek.

DOĞAL YAŞAM PARKI: Ormanlık alanda doğal parklar, gezinti ve gözlem alanları, hayvanlar için barınaklar yapılacak.

KARADENİZ SAHİL DÜZENLEME PROJESİ: Doğa turizmi başlatılacak. Yalıköy, Ormanlı ve Çilingöz’de doğa sporlarının yapılacağı tesisler kurulacak.

KÜLTÜR, SANAT MERKEZİ: İnşa edilecek merkezde; nikah salonları, 700 kişilik çok amaçlı konferans salonları, sinema salonları ve tiyatro sahnesi olacak.

KENT ARAŞTIRMA MERKEZİ: Tarihi, kültürel ve turistik değerleri araştırmak, korumak ve yaşatmak için merkez kurulacak.

Haberin Devamı

TARİH MÜZESİ: Müze, süreli sergilere ev sahipliği yapacak imkanlarla donatılacak.

MAHALLE MEYDANLARI: Meydanlar cazibe merkezleri olacak. Çevre düzenlemeleri de yapılacak. Bu alanlarda yöresel ürünlerin satış noktaları olacak.

YENİ SANAYİ SİTESİ: Çatalca merkezdeki küçük sanayi sitesi kaldırılacak. Merkez dışında, modern bir sanayi sitesi yapılacak.

BİSİKLET PARKURLARI: Bisiklet kullanıcı sayısı en az 3 katına çıkarılacak. Tüm mahallelerde yeşil alan ve parklar düzenlenecek.

İHTİSAS TARIM VE HAYVANCILIK ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ: Kurulacak sanayi bölgesinde; organik tarım ve hayvancılık ürünlerinin depolanması, ambalajlanması ve pazarlama faaliyetleri yapılacak.

MACERA PARKI VE KAMPİNG: Dinlenme, eğlenme ve sportif aktivitelerin yapılacağı Macera Parkı ve Kamping projesi yapılacak.

İYİLİK MERKEZİ: İhtiyaç sahibi insanlara günde 3 öğün sıcak yemek verecek aş evi kurulacak.

HAYVANCILIK DESTEK VE TEŞVİK PROGRAMI: Büyük ve küçükbaş üreticileri hibe, teşvik ve kredilerle desteklenecek.

ORGANİK ÇARŞI: Kent Meydanı projesi kapsamında et, süt ve kasap ürünleri ile organik tarım ve hayvancılık ürünlerine özel yeme içme mekanları, esnaf lokantaları ve çarşılar inşa edilecek.

YEREL TATLAR SATIŞ OFİSLERİ: Unlu mamuller başta olmak üzere Çatalca’ya özgü yerel tatların her eve girmesi sağlanacak. Ürünler için satış noktaları kurulacak.

SANAT VE MESLEK KURSLARI: Ev hanımlarının el becerilerini geliştirmeleri için sertifikalı Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları düzenlenecek.

BİLGİ EVLERİ: İlköğretim çağındaki çocuklar için bilgi evleri kurulacak.

YENİ KENT STADI: Merkezdeki stadyum merkez dışına taşınacak. Eski stadyum alanına şehir parkı yapılacak.

ATÇILIK, OKÇULUK VE DOĞA SPORLARI AKADEMİSİ: Her yaş grubundan vatandaşın hizmetine açılacak akademide; binicilik, okçuluk, kamp gibi doğa sporları eğitimleri verilecek.

KAPALI SPOR SALONU: Salonda; yüzme havuzu, tenis kortları, voleybol ve basketbol sahaları, fitness alanları olacak.

ENGELLİLER REHABİLİTASYON MERKEZİ: Engelli bireylere rehabilitasyon hizmetlerinin sunulacağı bir merkez kurulacak.

TERMİNAL: Modern bir terminal yapılacak. Başta İstanbul olmak üzere Marmara Bölgesi, Trakya ve Türkiye genelinde Çatalca’nın şehirlerarası ulaşımı kolaylaştırılacak.

ORGANİK ÜRÜN PAZARLARI: Organik ürünleri tüketiciye doğrudan ulaştırmak için pazarlar kurulacak.

İSTANBUL’UN AKCİĞERİ OLMAYI SÜRDÜRECEĞİZ

Çatalca’da imar problemleri var. Bunu nasıl çözeceksiniz?

Tapu problemlerimiz çözülme noktasında. Sadece 5 köyümüzde tapu yok. Bu köylerimiz de şu anda tapu sorunlarını komisyonda fiyatlandırma aşamasına geldi. Çünkü hükümetimiz bu konuda çok çalışıyor. Biz bu işin takipçisiyiz. Ancak bölgedeki tek problem bu değil.

Nedir diğer problemler?

Çatalca’da insanların aileleriyle oturabilecekleri alan yok. Bu kadar büyük bir ilçe için ne kadar çok acı. Biz içine kapanmış Çatalca’yı dışarıya açacağız. Bunu da yaşam alanlarını bölgenin çeperlerine genişleterek yapacağız. Bir diğer sorun, otopark. Bu sorunu da meydan projemizle aşacağız. Bölgedeki Halk Eğitim Binası ve arkasındaki pazar yerini kaldırıp, büyük bir meydan yapacağız.

Bu meydanın altında da 2 katlı otopark olacak. Öte yandan aynı alanda büyük bir futbol stadımız var. Onu da şehir dışına çıkaracağız ve o alana büyük bir Millet Bahçesi yapacağız. Yani Çatalca Meydan’dan, Millet Bahçesi’ne doğru uzanan 60 dönümlük alanda Çatalca halkı sosyalleşebilecek.

Biz Çatalca’nın İstanbul’un akciğeri olarak kalmaya devam etmesi için elimizden geleni yapacağız. Bazen “AK Parti gelirse, Çatalca betonlaşır” eleştirileri yapanlar oluyor. Emin olsunlar, bizim öyle bir niyetimiz yok.

Ayrıca Çatalca, İstanbul’u besleyecek tüm gıda ve organik ürünleriyle var olmaya devam edecek. Her perşembe günü kurulan ve geleneksel hale gelen bir pazarımız var. Biz ikinci pazarı da kuracağız. Burada sadece Çatalca halkının ürettiği organik ürünler satılacak.

Düşünün, her hafta sonu 300 bine yakın insan geliyor Çatalca’ya. Bunu ekonomiye dönüştürmemiz şart. Şunu da söylemeliyim, projelerimizin hepsi halkımız tarafından belirlendi.

ÜNİVERSİTE GELİYOR

Eğitim ve sağlık alanında ne tür projeleriniz var?

Vakıf Üniversitesi yapmak istiyoruz. Hükümetimizle görüştük, yerimiz de hazır. 1 Nisan’dan itibaren tüm yasal prosedürleri başlatacağız. Ve Çatalca’ya mutlaka bir tarım lisesi getireceğiz. Böylece tarımı daha bilinçli yapabilecek nesiller yetiştirmiş olacağız. Sağlıkta ise 1 tane devlet hastanemiz var.

Hastanemiz iyi bir noktaya geldi. Siyaset başka bir şey, insanlara hizmet başka. İnsanlarımızın ihtiyaçlarını karşılamak zorundayız. Hastanemizi daha da çok hareketlendirmek için Çatalca Belediyesi olarak köylerimize hastaneye ulaşım servisleri koyacağız.

Ayrıca köylerden merkezdeki firmalarda çalışan insanlarımız için de servisler koyacağız. Uzak köylerden Çatalca’da çalışan vatandaşlarımızı taşıyacağız. Çalışanlarımıza gün boyu kreş hizmeti de vereceğiz. 5 tane kreş tasarladık.

Sosyal belediyecilik dersek…

Belediye Spor Akademisi kuracağız. Çok önemli bir proje. 11 ile 16 yaş arası yetenekli çocuklarımızı bir okulda toplayacağız. Eğitimleri bittikten sonra akademide sporlarını yapacaklar. Duşlarını alıp, yemeklerini yiyecekler ve belediyeye ait etüt merkezlerimizde ödevlerini yapacaklar. Sonrasında da servislerle evlerine bırakacağız.

RÖPORTAJ: ALEV GÜRSOY CİMİN