Gündem AK Parti'den TBMM Başkanlık seçimlerinde yedek aday

AK Parti'den TBMM Başkanlık seçimlerinde yedek aday

Paylaş
AK Parti'den TBMM Başkanlık seçimlerinde yedek aday

Bugün yapılacak Meclis Başkanlığı seçiminde, AK Parti, kendi isteği üzerine yeniden aday olan TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ı destekleyecek. AK Parti, her ihtimale karşı yedek bir aday daha çıkardı. Adana Milletvekili Tamer Dağlı da aday listesinde yer aldı. Partide kriz ya da fire görüntüsü yaşanmaması için grup başkanvekillerinin yanı sıra, Dağlı da AK Partili milletvekillerine yönelik, “Bana oy vermeyin” çalışması yapıyor.

Meclis'in 26’ncı dönem ikinci devresi için başkanlık seçimi Genel Kurul’un saat 14.00’deki oturumunda yapılacak. Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın 276 çoğunluğun yeterli olduğu üçüncü turda yeniden seçilerek 2019 genel seçimine kadarki dönem için başkanlığı devam ettirmesi bekleniyor.

TBMM Başkanlığı için; AK Parti’den İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman, Adana Milletvekili Tamer Dağlı, CHP’den İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel, HDP’den Hakkâri Milletvekili Selma Irmak, MHP’den İstanbul Milletvekili Celal Adan ve İyi Parti Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu aday oldu. HDP, tutuklu milletvekillerinin yasama çalışmalarını katılma haklarının kısıtlanmasını gündeme getirmek amacıyla adayını cezaevindeki milletvekilleri arasından gösterdi.


AK PARTİ'DEN YEDEK ADAY


Başkanlık seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tam sayısının 3’te 2’si (367), üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu (276) aranacak. AK Parti Adana Milletvekili Dağlı, asıl adayın sağlığıyla ilgili beklenmeyen bir gelişme olasılığına karşı “yedek” aday gösterildi. Parlamentoda 316 sandalyesi bulunan AK Parti’de mevcut Meclis Başkanı Kahraman, “tarafsızlık” ilkesi nedeniyle oy kullanamıyor.


TEPKİ OYU KAYGISI


Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, en çok oy alan 2 aday için dördüncü oylama yapılacak. 315 oyu olan AK Parti’nin üçüncü turda Kahraman’ı seçmesi bekleniyor. İlk turlarda her grubun kendi adayına oy vereceği öngörülüyor. Ancak Meclis yönetimi ve parti grup yönetiminde değişim bekleyen bazı AK Parti milletvekillerinin ilk iki turda tepki oylarını Dağlı’ya yönlendirme olasılığı AK Partilili yetkililerde kaygı oluşturdu. “Rahatsız” milletvekilleriyle hafta sonu görüşmeler yapan parti yetkilileri, hassas bir dönemde “iktidarda sıkıntı” olarak yorumlanabilecek tavırlardan uzak durmaları konusunda telkinde bulundular.


"JEST İÇİN BİLE OLSA BANA OY VERMEYİN"


Adana Milletvekili Tamer Dağlı’nın da görüştüğü arkadaşlarına, “Jest için bile olsa ilk turlarda bana oy vermeyin” dediği belirtildi. Yedek adaylıkta Dağlı’nın adının alfabetik olarak seçildiği öğrenildi. Meclis albümünde 01 plakalı Adana’nın sırasında AB Bakanı Ömer Çelik’in ardından soyadına göre ikinci sırada Dağlı yer alıyor.

Bakan aday gösterilemediğinden görev Dağlı’ya verildi. Protokolde “001” numaralı makama oturacak olan Meclis Başkanı, başkanlık sistemine geçişin tamamlanacağı 2019 seçimine kadar uyum yasalarıyla dönüşümü sağlayacak olan parlamentoyu yönetecek. Kahraman’ın adaylığı, uzun süredir bu makamı bekleyen eski Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu’da hayal kırıklığına neden olmuştu. Kuzu rahatsızlığını saklamazken, Başbakan Binali Yıldırım, Kahraman’ın adaylığı için “AK Parti grubumuz olarak tamamen arkasındayız. Destekleyeceğiz” demişti.