Siyaset AK Parti'den bir istifa daha
Paylaş
AK Parti'den bir istifa daha

Ankara İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü yolsuzluk operasyonunun siyasi sarsıntılarının AK Parti'de neden olduğu dalgalanma sürüyor. AK Parti'de yaşanan istifalara bugün bir yenisi daha eklendi. AK Parti, son istifayla birlikte, yeni yıla 319 milletvekiliyle giriyor

AK Parti Burdur Milletvekili Hasan Hami Yıldırım, bugün partisinden istifa etti. Yıldırım, istifasını Meclis'te düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Yıldırım Savcı Muammer Akkaş'ın elinden dosyanın alınmasını eleştirmiş ve yargıya baskı yapıldığını dile getirmişti. Yıldırım, dershanelerin kapatılacak olması konusunda da, parti yönetimi ile ters düşmüştü.

Haberin Devamı


AK Parti İzmir Milletvekili Erdal Kalkan TBMM'de düzenlediği basın toplantısında partisinden istifa ettiğini açıklayarak, görevine bağımsız olarak devam edeceğini söyledi.

"GEZİ'DE HÜKÜMET VE PARTİ ÖLÇÜSÜZ VE ACIMASIZ TUTUM SERGİLEDİ"

Kalkan, TBMM'de basın toplantısı düzenleyerek gazetecilere parti içindeki yaşadığı sıkıntıları anlattı. Kalkan, şunları söyledi: "27 Nisan muhtırasında takındığımız tavır sonrası sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın ısrarlı daveti sonucu Adalet ve Kalkınma Partisi'ne 29 Mayıs 2007 tarihinde katıldım. Çünkü, hükümet bu müdahale karşısında demokrasiye savunan bir direnç göstermişti. Daha sonra, İzmir Milletvekili olarak sivilleşme, demokratikleşme, hukukun üstünlüğü, insan hakları ve özgürlüklerin genişletilmesi ve güçlendirilmesine yönelik her türlü girişimde parti politikalarının yanında yer aldım. Esasen bu benim 40 yıla yakın politik yaşamımda sergilediğim tutum ve davranışlarımın doğal sonucudur. Ancak, geçen yaz İstanbul Gezi olayları sırasında hükümetin ve parti yönetiminin sergilediği ölçüsüz ve acımasız tutumu ve giderek otoriterleşen uygulamaları karşısında düşünce ve eleştirilerimi iletmek için randevu taleplerime de olumlu yanıt alamadım. Bu durumda, görevim ve kendime olan saygım gereği, düşünce ve eleştirilerimi sosyal paylaşım sitelerinde açıkladım. Çünkü görüşlerimi kamuoyu ile paylaşabileceğim başka bir araç yoktu" dedi.

"HUKUK SKANDALI"

Kalkan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Son olarak 17 Aralık 2013'te başlayan operasyonda, yolsuzluk, ihaleye fesat karıştırmak ve rüşvet gibi iddiaların yargı erkinin önünü kesmek, hukuku açıkça katletmek suretiyle örtbas edilmek istendiğine ilişkin güçlü bir izlenim edindim. Bu tavır ve davranışlara, milletvekili olmamın ötesinde bir hukukçu olarak karşı çıktım. Hukuka saygıyı önerdim, ancak sonucun değişmediğini gördüm. Sonuç değişmediği gibi, son günlerde daha vahim hal aldı. Sayın Erdoğan, devlet imkanlarıyla açılış adı altında yaptığı siyasi toplantılarda, şimdiye kadar görülmedik biçimde hukuku, hukuk kurumlarını açıktan hedef alıyor. Bu sadece Türkiye tarihinde değil, medeni dünyada görülmemiş bir hukuk skandalıdır. Bütün bu uyarılarım dikkate alınmadığı gibi, parti ve hukuk devleti ilkesini korumaya çalışan görüşlerim nedeniyle ihraç istemiyle disiplin kuruluna sevk edildim. Bir yolsuzluk ve hukuksuzluk nedeniyle değil, yolsuzluklara ve hukukun katledilerek yolsuzluğun örtbas edilmesine karşı çıktığım için. Bu da benim onurumdur. Gerisi teferruattır. Bu nedenle AKP tabanında son derece saygın, yurtsever ve namuslu milyonlara ve bütün yurttaşlarıma bundan sonra bağımsız milletvekili olarak hizmet edeceğimi belirterek Adalet ve Kalkınma Partisi'nden istifa ettim."

"BAŞBAKAN PARTİYİ KENDİ ÇİFTLİĞİ GİBİ GÖRÜYOR"

Bir gazetecinin, başbakan Erdoğan'ın istifa eden milletvekilleriyle ilgili söylediği sözlerin hatırlatılması üzerine Kalkan, "Bunu kamuoyunun vicdanını bırakıyorum. Üslup olarak sayın başbakana yakışmayan bir üslup. Partiyi kendi çiftliği gibi görüyor. Bir parti üyesinin, milletvekilinin partiden nasıl ihraç edileceği tüzükte siyasi partiler yasasında belirtiliyor. Disiplin kurulu karar verecek ve bu karardan sonra üyenin belli itiraz hakları vardır. Ben İzmir’de yemek yerden televizyondan geçen alt yazıda gördüm ve sosyal medya üzerinden o saatte istifa ettim" dedi.

Haberin Devamı

Fırat KESKİNKILIÇ/ANKARA,(DHA)

Haberin Devamı