Siyaset Ak Parti'nin 1 Kasım listesinin şifreleri
Paylaş
Ak Parti'nin 1 Kasım listesinin şifreleri

Türkiye yeniden seçim sathı mahaline girdi. 1 Kasım'a 45 gün kala AK Parti aday listesini Yüksek Seçim Kurulu'na teslim etti. Peki listede hangi iller ve isimler dikkat çekiyor?

POSTA.COM.TR

Haberin Devamı

AK Parti'nin 7 Haziran seçimleri için çıkardığı aday listesi ile 1 Kasım seçimleri için çıkardığı aday listesinde dikkat çeken değişiklikler var.

İşte göze çarpan o farklılıklar:

İZMİR'E YILDIRIM DAMGASI

AK Parti aday listesinde en fazla dikkat çeken liste İzmir! Ege'nin kalbi İzmir'deki AK Parti listesine adeta Binali Yıldırım damgası var. 7 Haziran seçimlerinde Veysel Eroğlu'nun birinci sırada aday gösterildiği İzmir'de Binali Yıldırım liste başı. Binali Yıldırım, 7 Haziran seçimlerindeki listede yer alan tam 14 ismi değiştirdi. Veysel Eroğlu ise memleketi Afyonkarahisar'a kaydırıldı.

KASTAMONU'DA BİRİNCİ SIRA DEĞİŞTİ

11 Haziran 2011 seçimlerine göre Ak Parti'nin yaklaşık yüzde 7 oranında oy kaybı yaşadığı Kastamonu'da Ak Parti deneyimli siyasetçi ve bürokrat Hakkı Köylü'yü birinci sıra adayı olarak gösterdi. 7 Haziran listesinde birinci sırada Mustafa Gökhan vardı. 7 Haziran seçimlerinde MHP de CHP de oy oranını arttırmış 3 milletvekilinden 2'sini AK Parti 1'ini de MHP kazanmıştı.

Haberin Devamı

AK PARTİ'NİN AĞIR TOPLARI KAYSERİ'DEN ADAY

Son seçimlerde AK Parti Kayseri'den de ciddi oy kaybı yaşanmıştı. AK Parti'nin yüzde 13 oy kaybı yaşadığı Kayseri'de MHP 3, CHP 1 vekil çıkarırken AK Parti 5 milletvekili çıkarmıştı. Yaşanan oy kaybı sonrası 1 Kasım seçimleri için listede Ak Parti'nin ağır topları yer aldı. Birinci sırada eski Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki yer aldı. Onu yine Kayserili olan eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız izledi. Son bomba isim ise AK Parti Grup Başkanvekilliği de yapan Mustafa Elitaş oldu.

KONYA'DA LİSTE DEĞİŞMEDİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun memleketi Konya'da tek bir isim listeden çıkarıldı. O isim de Rüveyde Gülseren Işık oldu. Kütahya'da ise 7 Haziran listesi olduğu gibi korundu. Öte yandan Malatya ve Manisa'da da listenin üst sıralarında ciddi değişiklikler yaşanmadı.

MARDİN'DE 2 İSİM HARİÇ HEPSİ DEĞİŞTİ

7 Haziran seçimlerinde AK Parti'nin sadece 1 milletvekili çıkarabildiği Mardin'de listede ciddi değişiklikler var. Orhan Miroğlu listedeki ilk sırasını korurken Abdullah Erin de yine listede kendisine yer bulabildi. Ancak bu isimler dışında 4 isim de değişti. 7 Haziran seçimlerinde HDP Mardin'de yüzde 72 oy oranıyla 5 milletvekili çıkarmıştı.

Haberin Devamı

SAKARYA'DA ŞABAN DİŞLİ SÜRPRİZİ

Şaban Dişli'nin adı 2008 yılında imar değişikliği karşılığı 1 milyon dolar para alma iddiasıyla gündeme gelmişti. Dönemin CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, 11 Ağustos'ta bir basın toplantısı düzenleyerek, altında AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Şaban Dişli'nin imzası bulunan bir belge açıkladı. Kılıçdaroğlu, belgeye dayanarak Dişli'nin Silivri'deki bir arsada imar değişikliği yaptırmak karşılığında 1 milyon dolar talep ettiğini iddia ediyordu. Sakarya'da açıklanan listede Şaban Dişli isminin yer alması dikkat çekti. AK Parti listesinde Dişli ismi 2. sırada yer alıyor. Samsun ve Sivas'ta AK Parti listelerinde ciddi bir değişiklik olmazken Şanlıurfa ve Siirt'te AK Parti listelerinde büyük değişiklikler yaşandı. Faruk Çelik'in Şanlıurfa'da birinci sırada aday gösterilmesine rağmen listedeki diğer isimler yüzünden Çelik'in istifa ettiği ve evine kapandığı iddia edilmişti. Şanlıurfa'da liste dışı kalan isimler arasında Mazhar Bağlı ismi dikkat çekti. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın memleketi Siirt'te Yasin Aktay ismi dışında diğer 2 isim de değişti.

Haberin Devamı

AK PARTİ'NİN VAN SÜRPRİZİ

Ak Parti'nin yüzde 20 oy kaybı yaşadığı Van'da Beşir Atalay sürprizi yaşandı. Çözüm sürecinin en önemli aktörleri arasında yer alan Atalay Van'daki oy kaybını tersine çevirmeye çalışacak. Van'da 7 Haziran listesindeki 2 isim dışında liste tamamen değişti.