Siyaset Ak Parti'nin en büyük sınavı
Paylaş
Ak Parti'nin en büyük sınavı

27 Ağustos AK Parti için en ciddi sınav olacak. Erdoğan'ın karşısına ilk kez bir aday çıkacak. 12. Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan'ın genel başkan olarak işaret edeceği adayın karşısına, Abdullah Gül'ün adayı çıkacak

POSTA.COM.TR/ÖZEL

Haberin Devamı

GÜL-BABACAN KOALİSYONU

Olağanüstü kongre 27 Ağustos'ta olacağı için Gül aday olamıyor. Ancak Abdullah Gül'ün bu tarih için de hazırlığı var. Kendisi aday olamayacağı için adayı, Ali Babacan.

ERDOĞAN-MEHMET ALİ ŞAHİN

Erdoğan'ın adayı ise son ana kadar değişiklik olmazsa, Mehmet Ali Şahin. Şahin, 3 dönem kuralına uymuyor. Bu nedenle başka bir aday gündeme gelebilir. 27 Ağustos'ta AK Parti'nin kurucuları, 11 ve 12'inci cumhurbaşkanlarının destek verdikleri adaylar yarışacak.

GÜL HAZIRLIKLIYDI

Gül'ün, Babacan formülü yeni değil. Erdoğan'ın adaylık konusunda önünü keseceği bildiği için (Olağanüstü kongre tarihinin 28 Ağustos öncesi olması) bu görüşmeler başlamıştı.

SAADET DÖNEMİ

27 Ağustos'ta AK Parti olağanüstü kongresinden galip çıkacak aday hem partinin başkanı hem de başbakan olacak. Ancak Babacan seçimi kaybederse, tıpkı geçmişte Saadet partisinde olduğu gibi bölünme yaşanacak. Erdoğan yanlıları, Gül'ün ismini zikretmeden "O eski, ağabeyimiz, partiye abilik yapsın" diye açıklamalar yapıyor. Ancak Gül, ağabeylik yerine başbakanlık istiyor.

Haberin Devamı

ERDOĞAN VE GÜL EKİPLERİ

27 Ağustos'ta kim kazanırsa kazansın erken seçim haberi çıkacak. AK Parti'de Erdoğan-Gül ekipleri bölünecek. Babacan seçimi kazanırsa da erken seçim veya Bayburt-Siirt formülü aranacak. Çünkü Abdullah Gül milletvekili olmadığı için başbakan olamıyor. Bu yüzden 11 Ağustos'ta 30 dakika içinde yapılan iki açıklama çok önemli.

11 VE 12'NİN SAVAŞI

Ne demişti Gül, partime geri döneceğim. Tabii ki genel başkan adaylığı için söyledi bunu. 30 dakika sonra parti sözcüsü Hüseyin Çelik ne dedi? Olağanüstü kongre 27 Ağustos'ta. Yani Gül aday olamaz. Bu cümleyi kullanan aslında Tayyip Erdoğan. Gül-Erdoğan siyasi çekişmesi bugün başladı. Belki de tarihe 11 ve 12'nin siyaset savaşı olarak girecek bu yarışta ilk kez AK Parti içinde kopma ve yeni parti arayışları çıkacak.

ERDOĞAN DA HAZIRLIKLI


Bir hatırlatma, Abdullah Gül, cumhurbaşkanlığı adaylığını, Erdoğan ile konuşmadan karar vermiş ve canlı yayına çıkmadan 5 dakika önce Erdoğan'ı aramış sonra adaylığını açıklamıştı. O zaman dışişleri bakanı olan Gül, Dışişleri bakanlığı konutu önünde aday olduğunu söylemişti. Bugün de aynısı oldu. Erdoğan bu kez hazırlıklıydı. Kongre tarihini, erkene çekti. Üstüne Erdoğan MKYK toplantısı sonrası bu hafta içinde AK Parti İl başkanları ve milletvekilleri ile bir araya gelecek. Kendi adayı için destek isteyecek.

Haberin Devamı

Serkut Bozkurt / ANALİZ
https://twitter.com/SerkutBozkurt