Sağlık Akciğer kanserinde 'mavi boya' ile erken teşhis

Akciğer kanserinde 'mavi boya' ile erken teşhis

Paylaş
Akciğer kanserinde 'mavi boya' ile erken teşhis

Akciğer dokusunun içine yerleştiği için alınması zor kanserli ya da riskli nodüller "metilen mavisi" ile boyanıp yerleri tam olarak belirlenerek erken dönemde teşhis ediliyor. Dünyada çok az merkezde uygulanan yöntemle, akciğerdeki yeri kesin olarak belirlenebilen nodüller, açık cerrahiye gerek kalmadan kapalı yöntemle çıkartılabiliyor

Türkiye'de uygulamanın yapıldığı Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilimleri Üniversitesi Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Göktürk Fındık, toplumda görülme sıklığı artan akciğer nodüllerinin genellikle kapalı cerrahiyle alınabildiğini ancak akciğerin içine yerleşen nodüllerde açık cerrahinin tercih edildiğini söyledi.

Kapalı cerrahide kullanılan özel kameraların, akciğer içindeki nodülleri tespit edemediğini dile getiren Doç. Dr. Göktürk Fındık, bu durumda hastaların açık ameliyata alındığını ifade etti. Doç. Dr. Göktürk Fındık, "Metilen mavisiyle akciğer nodülünü boyama" diye isimlendirilen yöntemle, tomografide görülen nodüller için akciğere radyolojik metodla özel bir madde verildiğini anlatarak "Bu madde, akciğer nodülünü boyuyor. Boyamayla akciğerin tam olarak neresinde olduğu saptanan nodül, kapalı cerrahiyle rahatlıkla alınabiliyor" dedi.

Kamerada tam olarak görülemeyen nodülün yerinin, boyama sonrasında kesin olarak belirlenebildiğine dikkati çeken Doç. Dr. Göktürk Fındık, bu yöntemle nodülün sorunsuz bir şeklide çıkartılabildiğinin altını çizdi.

'DAHA KÜÇÜK KESİLERLE AMELİYAT'

Söz konusu yöntemin hastaya ve hekime önemli avantajlar sağladığına işaret eden Doç. Dr. Göktürk Fındık, şöyle devam etti:

"Her akciğer nodülü mutlaka kanser değildir. Bu yöntem eşliğinde yapılan kapalı cerrahiyle, söz konusu nodüller, daha küçük bir kesiyle, daha az ağrıyla alınabiliyor. Biz uygulama sayısında önemli seviyeye geldik. Şu ana kadar yaklaşık 20 hastaya uygulandı ve yüzde 100'e yakın başarı sağlandı. Uluslararası yayın haline getirilerek alandaki en büyük tıp dergilerinde yayımlandı."

ERKEN TANI VE TEDAVİ İMKANI

Radyoloji Uzmanı Hakan Ertürk de akciğer kanserlerinin nodüllerle ortaya çıktığına ve geç tanı konulduğunda yaşam şansının azaldığına dikkati çekereK söz konusu yöntemle erken dönemde tanı konulabilme imkanı elde edildiğini vurguladı.

Haberin Devamı