Yaşam Akciğerimizi kanser vurdu

Akciğerimizi kanser vurdu

Paylaş
Akciğerimizi kanser vurdu

Alpler'den sonra dünyanın en fazla oksijen üreten dağı olan Kazdağları'nda kestane ağaçları arasında 'kanser' salgını patlak verdi

Çanakkale'nin Bayramiç ilçesi sınırlarında kalan Kazdağları'nın Kuzey yamaçlarındaki doğal kestane ağaçları kanser hastalığı nedeniyle kurudu. Hastalığın binlerce kestane ağacının bulunduğu Serhat ve Çavuşlu köyleri çevresine sıçramasından endişe ediliyor.

KABUK BİTİ DE KIZIL ÇAMLARI VURUYOR


Türkiye'nin akciğeri olan Kazdağları'nın kuzey yamaçlarındaki Bayramiç ilçesinin Evciler köyü yakınlarında geçtiğimiz günlerde kabuk biti nedeniyle kızılçam ormanlarında ortaya çıkan tehlikenin ardından bu kez de Yukarı Şapçı Köyü çevresindeki kestane ağaçları kanser hastalığı nedeniyle toplu şekilde kurumaya başladı.

Bayramiç ilçesinde 17 kilometre uzaklıktaki Yukarı Şapçı Köyü'nün etrafındaki dağlık arazide bulunan doğal kestane ağaçlarındaki kurumalar 5-6 yıl önce görülmeye başladı. Bugüne kadar yüzlerce kestane ağacı kurudu. Bu nedenle şu an bir elin parmaklarıyla sayılabilecek kadar az sayıda kestane ağacı kaldı. Yukarı Şapçı Köyü'nde yaşayanlar, büyük gelir elde ettikleri kestane ağaçlarının kuruması yüzünden bu gelirlerinden oldukları gibi, yiyecek kestaneye bile hasret kaldı.

SEBEBİ KONUSUNDA BİLGİ YOK


Bazı köylüler kestanelere hastalık bulaştığını ancak bunun neden kaynaklandığı konusunda bir bilgi edinemediklerini söyledi. Köy muhtarı İsmail Albayrak, bölgede yetişen kestanenin yörede ünlenen bir kestane çeşidi olduğunu belirterek, "Kestane ağaçlarının kurumasıyla köylülerimiz gelir elde edemez oldu" diye dert yandı.

Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan ise, kestanelerin kurumasına kanser hastalığının etkili olduğunu belirterek, "Fakat ilgililer bu olayı araştırmalı. Hastalığın Kazdağları bölgesinde yayılması önlenmeli. Serhat ve Çavuşlu çevresinde binlerce dönüm kestane ağacı var. Eğer Yukarı Şapçı Köyü çevresindeki kestane kanseri hastalığı bu bölgeye yayılırsa Kazdağı'nda doğal kestane bulmak mümkün olmayacak. Bu konuda biz göreve hazırız. Kazdağları'nın flora dengesinin bozulmaması için çaba sarf edilmelidir. Çaba gösterilmezse üreticimizin ve köylümüzün zararı büyük olur" dedi.

Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, ayrıca Kazdağları'ndaki organik kestane ağaçlarını aşılayarak kestanenin kalitesini arttırmak için bir proje hazırladıklarını da söyledi.

DHA

Haberin Devamı