Kaş Aker'in yolunda doğal yaşam araştırılıyor

Aker'in yolunda doğal yaşam araştırılıyor

Paylaş
Aker'in yolunda doğal yaşam araştırılıyor

Aker'in yolunda doğal yaşam araştırılıyor

Ahmet ACAR/KAŞ, (DHA)- BİRİNCİ Dünya Savaşı kahramanlarından Topçu Yüzbaşı Mustafa Ertuğrul Aker'in 27 Aralık 1916 tarihinde 30 asker ve 3 topla Antalya'nın Kaş ilçesine gelerek, topları Yunanistan'ın Meis Adası'nın karşısına taşıdığı yolda canlı yaşamı araştırması başlatıldı.

Mustafa Ertuğrul Aker'in topları Meis Adası'nın karşısındaki buruna naklettiği yol ve çevresindeki canlı yaşamı, Akdeniz Gençlik Sanat Araştırma ve Eğitim Derneği ile Orman Genel Müdürlüğü Batı Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü işbirliğinde araştırılıp, izlenecek. Projeye Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi de bilimsel destek verecek.

Yapılacak çalışmalarla ilgili olarak AKSAN Proje Koordinatörü Özer Satılmış Akgüç, "Araştırma çerçevesinde bölgedeki memelileri, sürüngenleri ve kuşları tespit için fotokapanlar kuruldu. Batı Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü baş mühendislerinden Ayhan Serttaş ve Zafer Mavi fotokapanları inceleyecek. Buradaki yaban hayatı tespit edilecek. Yapılacak tespitlerden sonra bölgenin ekolojisine uygun olarak, canlılar lehine müdahaleler yapılacak. Canlıların çoğalması sağlanacak. Ortaya çıkacak biyolojik zenginlik bilim dünyasının ve doğa severlerin bilgisine sunulacak. Topların taşındığı yol, işaretlenerek ve temizlenerek doğa severlerin kullanımına açılacak. Bu çalışmaların sonuncunda tarih ve doğa birleştirilecek. Doğa ile dost olma çağrısı yapılacak. Ayrıca Kaş Belediye meclisi oybirliğiyle aldığı kararla, Mustafa Ertuğrul Aker ve silah arkadaşlarının 9 Ocak 1917 tarihinde Kaş'tan attığı toplarla dünyanın ilk uçak savaş gemisi Ben My Chree'yi batırışını her yıl törenlerle anma kararı aldı. Bu karar için Kaş Belediye Meclisi'ne teşekkür ediyoruz" dedi.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı