Erdemli Akıllı Baret, hayat kurtaracak

Akıllı Baret, hayat kurtaracak

Paylaş
Akıllı Baret, hayat kurtaracak

Akıllı Baret, hayat kurtaracak

Mehmet DOĞANER/ERDEMLİ(Mersin), (DHA)- MERSİN'inn Erdemli ilçesinde Mesleki Eğitim Merkezi Bilişim Teknolojileri bölümü 10'ncü sınıf öğrencisi İsa Badas, iş kazalarından ve maden kazalarından etkilenerek, 'Akıllı Baret' projesi geliştirdi. Proje mayıs ayında Mersin Üniversitesi ile Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen fikir otobüsü yarışmasında 39 projeden ilk 6'ya girerek 2022'de düzenlenecek olan Teknofest yarışmasına katılmaya hak kazandı.
Erdemli Mesleki Eğitim Merkezi Bilişim Teknolojileri bölümü 10'üncü sınıf öğrencisi İsa Badas, iş kazaları ve maden kazalarından etkilenerek kazaları en aza düşürebilecek ve hayat kurtaracak proje yapmak istediğini belirterek, danışman öğretmeni Osman Çapraz ile birlikte yaklaşık bir ay içerisinde Akıllı Baret'i yaparak büyük bir başarıya imza attı. Akıllı Baret, üzerinde bulunan akıllı Sensörler sayesinde iş güvenliği açısından takılması zorunlu olan bareti çıkarttıklarında, zehirli gaz ve nabız gibi hayati önem arz eden durumlarda hemen iş güvenliği uzmanına sinyal vererek müdahalenin kısa sürede yapılmasını sağlıyor.
'KAZALARDAN ÇOK ETKİLENDİM'
Akıllı Baret mucidi İsa Badas, "Ben akşamları evde haberleri izlerken iş kazalarından ve maden kazalarından çok etkinlendim. İş kazalarında hayatların kaybolmaması ve canların yanmaması için proje düşündüm. Daha sonra aklıma 'Akıllı Baret' sistemi geldi. Projemi Bilişim Teknolojileri Öğretmenimiz Osman Çarpar ile paylaştım. Bana çok güzel bir fikir olduğunu söyledi ve bana güven verdi. Bende Akıllı baret üzerine kimyasal gaz sensörü, nabız sensörü, wifi modülü, sıcaklık sensörü gibi hayati önem arz eden sinyal vericileri yerleştirmeyi başardım. Bu sensörler sayesinde baretin takılı olup olmadığı, kullanan işçinin sağlık durumları hemen tablet, telefon veya bilgisayar üzerinde iş güvenliği uzmanına anında aktarılıyor ve kısa sürede müdahale edilerek hayatlar kurtarılabiliyor. Ben bu akıllı bareti bütün meteryalleri ile birlikte 100 TL'ye mal ettim. Akıllı baret projem “Fikir Otobüsü” proje yarışmasında 39 proje arasında ilk 6 ya girmeyi başardı. İnşallah 2022 yılında düzenlenecek olan teknofest yarışmasına katılacağım. Patentini alıp iş güvenliğine yeni bir sistemi kazandırmanın sevincini yaşayacağım. Bana bu konuda desteğini esirgemeyen oku idarecilerimize ve öğretmenim Osman Çarpar’a çok teşekkür ederim” dedi.
ÖĞRENCİLERİMİZE DESTEK VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ
Erdemli Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Hüseyin Kurt ise, "Öğrencimiz İsa Badas’ı öncelikle güzel projesi için tebrik ediyorum. Öğrencilerimizin bu tür insanlığa faydalı ve hayat kurtaran projeler üretmesi çok güzel bir şey. Okul idaresi olarak öğrencilerimize atölyelerimizi ve meteryalleri sonuna kadar kullandırıyoruz eksikleri de tamamlayarak öğrencilerimize en iyi şekilde destek olmak için çalışmalarımızı yapıyoruz. Akıllı Baret’de okulumuzun atölyesinde yapıldı ve çok mutlu olduk. İnşallah bu tür projeler devam eder ve bizlerde destek vermeye devam ederiz. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim” diye konuştu.
PATENT BAŞVURUSU YAPILACAK
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Bilişim Teknolojisi öğretmeni Osman Çapraz ise, "Öğrencimiz İsa Badas benimle Akıllı Baret projesini paylaştığı anda çok sevinmiştim. Danışman öğretmeni olarak fikrini genişleterek nasıl bir baret yaparız? Diye düşündük ve hayati önem arz eden sinyal vericilerini yerleştirdik. İsa öğrencimiz çok akıllı ve zeki bir öğrenci. İnsanlığa kazandırılan bu baret sayesinde bir çok hayatlar kurtarılacaktır. Emsallerine göre çok ucuza bir maliyeti çıkıyor. Emsalleri tanesi 1000 TL'ye satılırken İsa'nın yaptığı akıllı baret hem daha çok sinyal veriyor hem de 100 TL'ye mal edilerek çok ucuza yapılabiliyor. Projemiz Mersin’de ilk 6 ya girmeyi başardı. Şimdi projemizi geliştirerek 2022 yılında düzenlenecek olan Teknofest yarışmasına katılmak olacak. Aynı zamanda Akıllı Baret projesinin patent almak için Türk Patent Enstitüsüne başvurusunu yapacağı. Emeği geçen başta öğrencimiz isa Badas olmak üzere herkese çok teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı