Yaşam Akıllı telefon alırken nelere dikkat etmek gerekir

Akıllı telefon alırken nelere dikkat etmek gerekir

Paylaş
Akıllı telefon alırken nelere dikkat etmek gerekir

Akıllı telefonların günden güne fiyatlarının arttığına şahit olmaktayız

Akıllı telefon değiştirme alışkanlığımız ile “dayanıklı tüketim malı” televizyonları değiştirme hızımız ters bir korelasyona sahip. Bir akıllı telefona televizyondan fazla para verirken bunu her yıl değiştirebiliyoruz fakat televizyonlarımızı en az 5 yıl kullanmak gibi bir alışkanlığa sahibiz. Bu durumun nasıl bir travma olduğunu dilerseniz psikologlara bırakalım ve biz bildiğimiz konuya geri dönelim.

Haberin Devamı

Evet, akıllı telefonların her geçen gün fiyatlarının arttığını söyledik ama bununla birlikte yeni nesil telefonların özellikleri de artıyor. Akıllı telefonlar artık konsol seviyesinde grafik sunabiliyorlar ve bu durum açıkçası mobil sektörün geleceğinin de belirlenmesine sebep oluyor.

Akıllı telefon kullanıcılarının büyük bir kısmı telefonlarını sadece sosyal medyaya girmek ve bir iki şeker patlatmak için kullanıyor. Akıllı telefon sahiplerinin günün sonunda şarjsız kalmamak için bin bir zahmete girdiğine ve işten sonra bir mekana gidiliyorsa kullanıcıların ellerinde şarj aleti ile zombie gibi ortada dolaştığına şahit olmaktayız. iPhone sahibi olup hayatında hiç telefonunu tam ekran parlaklığında görmemiş insanlar pek de az değil.

Haberin Devamı

Akıllı telefon alırken nelere dikkat etmek gerekir

Akıllı telefon alırken nelere dikkat etmek gerekiyor?

Akıllı telefon almadan önce ihtiyaçlarınızı çok iyi belirlemelisiniz. Bunu yapmaz ve sadece fiyata önem verirseniz birkaç ay içinde seçiminizden pişman olacak ve sürekli gözü dışarıda birine döneceksiniz!

Akıllı telefon almadan önce hangi ekran boyutuna sahip bir ürün istediğinizi belirleyin. 2010 yılından piyasaya sunulan 4 inç boyutunda ki ilk nesil Samsung Galaxy S, o dönemde birçok kişiye büyük gelmiş ve büyük ekranlı telefonların oldukça kullanışlı olabileceğini ispatlamıştı. O dönemden sonra telefonların ekranlarının her yıl düzenli olarak arttığına şahit olduk. Akıllı telefon alırken nelere dikkat etmek gerekir

Yapılan araştırmalara göre piyasada satılan akıllı telefonların %82’sinin ekranlarının minimum 5 inç ile 5,5 inç arasında olduğunu görüyoruz. Akıllı telefon almadan önce telefonunuzun ekran boyutuna mutlaka doğru bir şekilde karar verin ve en önemli alım kriterlerden birisi olan; fiyat kriterine geçiş yapın…

6 ayda bir telefon değiştirme gibi bir planınız yoksa fiyat konusunda bir miktar esnek olmanızı öneriyoruz. 1000 TL limitiniz varsa bunu 1200 TL’lere kadar çıkartın ki seçim yelpazeniz genişlesin.

Fiyat konusu tamamen sizin ne kazandığınıza, çevresel ve ailesel faktörlere, iş durumunuza, beklentilerinize ve birikimlerinizi nasıl değerlendirdiğinize bağlı bir durum. Bundan dolayı akıllı telefon seçiminizde fiyatın oldukça öne çıkaan bir kriter olduğunu hatırlatalım.

Haberin Devamı

Windows Phone mu? iOS mu? yoksa Android mi?

Akıllı telefon alırken nelere dikkat etmek gerekir

Bu sorunun cevabı telefonunuzun hangisi olacağını yarı yarıya gösterecektir diye düşünüyoruz. Windows Phone işletim sistemi çok akıcı bir arayüze sahip fakat marketi; halen bir çöl havasında. Tüm dünyanın severek kullandığı sosyal platform Instagram bile halen Beta versiyonun bulunduğu Windows Phone Düzgün bir video oynatıcıya ve altyazı desteğine sahip olmayan Windows Phone işletim sistemi kullanıcıların ve bizlerin bu platforma uzak durmasını sebep oluyor.

iOS tarafındaysa zaten fazla bir seçenek bulunmuyor. Ya iPhone 6, iPhone 6 Plus ya da iPhone 5S alacaksınız. Android tarafındaysa işler biraz karışık.

Akıllı telefon alırken nelere dikkat etmek gerekir

Android telefon üreticileri “amiral gemisi” telefonlarına oldukça önem verirken orta segment telefonlara her özelliği vermediklerini görmekteydik. Son dönemdeyse telefon üreticileri orta segment telefonlarına daha fazla önem gösterdiklerini görüyoruz. Üreticiler orta segment telefonlara yazılım güncellemesi vermek için yine yoğun bir çaba harcıyorlar ve bu da satış olarak onlara geri dönüyor.

Haberin Devamı

Android ekosisteminin en büyük oyuncuları, HTC, LG, Samsung ve Sony yaptığı ürünlerle ve yazılımlarla birbirlerinden farklılaşma ve en iyiyi kullanıcılarına sunma çabası içindeler. Bu bağlamda firmalar amiral gemilerinde olan birçok özelliği orta segment ürünlerinde de kullanıcılara sunmaya başladılar. Buna en güzel örneklerden birisi sanıyoruz ki Xperia E4g’dir.

Sony, Xperia Z3’te bulunan hemen hemen tüm “yazılımsal” özellikleri uygun fiyatlı Xperia E4g’de kullanıcılarına sunuyor. LG G3’te bulunan ön kameranın el ile çalışması bile yine uygun fiyatlı G3 Beat ile kullanıcılara sunulmakta. HTC’de One M9’da bulunan Zoe, Sense, BlinkFeed gibi tüm yazılım özelliklerini orta segment telefonlarında kullanıcılara sunuyor. Samsung zaten uzun süredir hem kamera hem de diğer servislerini tüm telefonlarında kullanıcılarına opsiyonel olarak sunmaktaydı.

Eskiden kullanıcılar ödedikleri para kadar özellik alabilirken artık orta segment (900 TL ile 1600 TL arası) telefonlarda kullanıcılar efsane IMX214 kamera sensörlerine, 8 çekirdekli 64 bit işlemcilere sahip olabiliyorlar. Amiral gemisi takıntınız yoksa artık orta segment bir telefon almaktan korkmanıza gerek yok!

Haberin Devamı

Bu noktada size bazı telefon önerilerimiz olması gerekiyorsa farklı markalardan birkaç telefon modeli önerelim.

Huawei Ascend G7; kamera donanımı, fiyatı, 5,5 inç IPS ekranı ve 3000 mAh pil gücü ile öne çıkan bu ürünü mutlaka değerlendirmelisiniz. Lakin Ascend G7 1000 TL- altı fyat t segmentinde en beğendiğimiz telefonların başında gelmektedir.

Akıllı telefon alırken nelere dikkat etmek gerekir

Lenovo tarafında ise durum bir hayli karışık çünkü Çinli firma özellikle orta segmentte çok fazla seçenek sunmakta. Vibe X2 ve Vibe Z2 hem kamera hem de tasarım anlamında kullanıcısını tercih eden ürünler olarak göze çarpıyor.

LG G4 şu anda alınabilecek en iyi telefonlardan birisi ama bu kadar para vermek istemiyorsanız size rahatlıkla LG G3’ü öneririz. 2K ekranı, 4 çekirdekli 2,5 GHz hızında çalışan Snapdragon 801AC işlemcisi ve Lazer Odaklı kamerası ile LG G3 halen amiral gemisi bir model olarak dikkat çekiyor.

Akıllı telefon alırken nelere dikkat etmek gerekir

Sony tarafında orta segment telefonlarda 1 GB Ram ve 8 GB hafızaya takılı kalmak istemiyorsanız tek seçenek Xperia Z3 Compact olarak görülüyor. Xperia Z3’ün tüm özelliklerini daha küçük ekranda yaşamak istiyorsanız Xperia Z3 Compact’ın güncelliğini yitirmediğini belirtelim.

Samsung tarafında ise durum tam şenlik havasında. Dünyanın en çok telefon satan firması ünvanını uzun zamandır elinden düşürmeyen Güney Koreli firmanın bu segmentte çok fazla alternatifi bulunuyor. Yeni nesi Galaxy E7 ve A5 fiyat konusunda sizi üzmeyecek ürünler olarak göze çarpıyor. Galaxy Note 3 ise, LG G3 gibi kullanıcıların tüm isteklerini halen karşılar nitelikte.

Akıllı telefon alırken nelere dikkat etmek gerekir

Yerli adı altında satılan markaları ve GSM Operatörleri destekli ürünleri de değerlendirebilirsiniz ama listeyi uzatıp kafanızı daha fazla karıştırmaya gerek olmadığını düşünüyoruz.

Bu yıl pazara sunulan Samsung Galaxy S6, Galaxy S6 Edge, LG G4, HTC One M9 ve geçtiğimiz yıl satışa başlayan iPhone 6 ile iPhone 6 Plus bu yılın amiral gemisi modelleri ve fiyatları açıkçasını söylemek gerekirse birçok kişi için alınabilirlikten oldukça uzak. Sizde yeni bir telefon almak istiyorsanız belirttiğimiz kriterlere dikkat ederek seçiminizi yapabilirsiniz. Önceliklerinizi ve marka güvenilirliklerini bir kenara koyduktan sonra alım kriterlerinize en yakın ürünü seçin ve lütfen telefonlarınızı en az 2 yıl kullanın…