Bilim - Teknoloji Akıllı telefonlar modern cezaevinden farksız
Paylaş
Akıllı telefonlar modern cezaevinden farksız

Dünyada akıllı telefon kullanıcısı sayısı 3.5 milyarı buldu. Bu rakam, dünya nüfusunun yüzde 45’ine denk geliyor. Telefonlar hayatı kolaylaştırdıkça ar tan bağımlılık ise insanın sosyal becerilerini ve ruh sağlığını tehdit ediyor. İşte modern insanın akıllı tele fonla imtihan raporu.

Kullanıcıların en az yüzde 90’ı uyumadan önce en son telefonlarını kontrol ediyor. Her 3 kullanıcıdan biri, gece telefonunu kontrol etmek için uyanıyor. Kullanıcıların yüzde 44’ünün gece uykusu gelen bildirim sesiyle, yüzde 41’inin uykusu telefonun ışığıyla bölünüyor. Yüzde 85’i, arkadaşları ve aileleriyle konuşurken telefona bakmanın sorun olduğunu düşünmüyor. Yüzde 84’ü bir günü telefonsuz geçirmeyi kabul etmiyor. Eşleriyle yatakta akıllı telefolarına bakarak zaman geçiren çift oranı yüzde 74. Ailelerin yüzde 77’sinde çocuklar ile ebeveynleri arasında telefon yüzünden tartışma yaşanıyor.

Haberin Devamı

Hiperaktif yetişkinler

Günde ortalama üç kez telefonuna bildirim gelenler, daha mutlu, daha konsantre ve daha sakin olduklarını söylüyor. Evli çiftlerin yüzde 79’u birbirlerinden uzaklaşmalarında teknolojinin rol oynadığını düşünüyor. Akıllı telefonlar yetişkinlerde de hiperkativiteye benzer sorunlara yol açıyor. Kullanıcıların yüzde 47’si telefon kullanımlarına sınır koymaya çalışmış, ancak sadece yüzde 30’u başarılı olmuş.

Ömrün 5 yılı sosyal medyada geçiyor

Dünyada 851 milyon ile en fazla akıllı telefon kullanıcısı Çin’de. En az akıllı telefon kullanıcısı ise 6.2 milyon ile İsviçre’de. Nüfusu 83 milyon olan Türkiye, 44.8 milyon ile en çok telefon kullanan ülkelerde 13’üncü sırada. Ortalama bir insan ömrünün 5 yılı sosyal medyada geçiyor. Her 4 çalışandan 3’ü işteyken dikkatinin telefon yüzünden dağıldığını söylüyor.

Haberin Devamı
  • Akıllı telefonların bağımlılık yaptığına inanan kullanıcı oranı: Yüzde 92
  • Bir akıllı telefon kullanıcısının bir günde telefonuna dokunma sayısı: 2 bin 617
  • Dijital detoksun (iletişim teknolojisi kullanımına ara verme) ruh sağlıklarına iyi geldiğine inanan kullanıcı oranı: Yüzde 66
  • Bir günde telefona bakarak geçirilen ortalama süre: 261 dakika

POSTA