Sağlık Akraba evliliği çocukları zayıf oluyor

Akraba evliliği çocukları zayıf oluyor

Paylaş
Akraba evliliği çocukları zayıf oluyor

Akraba evliliklerinden doğan çocukların bağışıklık sisteminin zayıf olduğu belirtildi

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Reisli, vücudun mikroba karşı direncinin azalması ile ilgili immün yetmezliğinin iki grupta incelenebileceğini belirtti.

Birinci grupta yer alan doğumsal (primer) immün yetmezliklerinin, direnç sistemindeki hücrelerin gelişim ve olgunlaşma anormalliklerine bağlı olan kalıtsal hastalıklar olduğunu belirten Reisli, "İkinci grupta yer alan kazanılmış immün yetmezliklerinin ise beslenme bozukluğu, kanserler, kortizon kullanımı veya enfeksiyonlar (AIDS gibi) sonucunda ortaya çıkar" dedi.

Meram Tıp Fakültesi Hastanesi’nin çocuk sağlığı ve hastalıkları genel polikliniklerine başvuran yıllık hasta sayısının ortalama 20 bin olduğunu dile getiren Doç. Dr. İsmail Reisli, beş yıllık dönemde primer immün yetmezlik tanısı konulan hasta sayısının bin 54 olduğunu söyledi.

AKRABA EVLİLİĞİ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNDE ETKİLİ OLUYOR

Konya ve ilçelerinde yılda ortalama 40 bin canlı doğumun gerçekleştiğini anlatan Reisli, hastanelerine Konya ve ilçelerinden başvuran hastalardan, yılda ortalama dördüne "ağır kombine immün yetmezlik" tanısı konulduğunu ifade etti.

Reisli, Konya’da akraba evliliği oranının yüzde 15 seviyelerinde olduğunu belirterek, hastanelerine gelen bağışıklık sisteminde ağır eksiklik olan hastaların ise yüzde 84’ünün anne ve babasının akraba olduğunun ortaya çıktığını sözlerine ekledi.

Haberin Devamı