Alkali diyeti, son yılların en popüler diyetlerinden biri olmasıyla dikkat çekiyor. Alkali diyetinin ana mantığı, insan vücudunda yer alan ph değerinin asit yönünü alkali yönüne çevirmek. İnternette bulduğunuz herhangi bir alkali diyet listesini uygulamaktansa, bir beslenme ve diyet uzmanıyla görüşmekte fayda var. Alkali besinlerin hangileri olduğunu iyi kavradıktan sonra alkali diyetinin büyük bir bölümünü çözmüş oluyorsunuz. İşte alkali diyeti nedir? Alkali diyeti nasıl yapılır? sorularının cevapları! Alkali diyette temel olan şey besinlerin alkali ve asidik olmasına göre gruplanmasıdır. Bu diyet türünde asıl olan beslenmede daima alkali besinleri tüketmek. Besinler vücutta metabolize edildikten sonra kalan son ürünün alkali veya asidik olmasına göre iki grupta incelenmektedir. Kimya derslerinden de hatırlayacağımız gibi pH seviyesi 7 değerinde nötrdür, 7'nin altında olması alkali, üstünde olması ise asidik ortam yaratır. Bu diyetteyse alkali oluşturan besinler arttırılıp asit oluşturan besinler kısıtlanır.Asitli bir besin denilince akla ilk olarak limon veya greyfurt gelir, fakat bu besinler tüketilmeden önce asidik değere sahip olsalar da sindirim sonrası vücutta alkali etkisi yapmaktadırlar. Peki alkali diyette tüketilmesi gereken alkali besinler ve kesinlikle tüketilmemesi gereken asidik besinler neler, gelin beraber bakalım… Alkali sebzelerTüm çiğ sebzeler, tüm yeşil salatalar, bamya, börülce, brokoli, domates, fesleğen,filizli yiyecekler, havuç, ıspanak, kabak, karnabahar, kereviz, kırmızı deniz otu, lahana, marul,maydanoz,pancar,patates,patlıcan,salatalık,sarımsak,semizotu,soğan,yeşil bezelye,yeşil fasulye. Ahududu, ananas, armut, avokado, balkabağı, böğürtlen, çilek, domates, elma, greyfurt, karpuz, kayısı, kiraz, kuru hurma, kuru incir, kuru üzüm, limon, mandalina, muz, portakal, şeftali, tropikal meyveler, üzüm. Badem, brezilya kestanesi, fındık, keçi peyniri, keçi sütü, kestane, soya peyniri, tofu. Diğerleri; tüm yeşillikler, zeytinyağı, arı poleni, bal, bitkisel çaylar, çiğ elma sirkesi, deniz tuzu, Hindistan cevizi, keten tohumu, kırmızı biber, köri, tarçın, meyve suları, otlar, zencefil. Asidik sebzelerKonserve, mercimekler, mısır, yağda pişmiş yiyecekler. Erik, konserve meyveler, hazır meyve suları. Tüm ekmekler, tüm pirinçler, beyaz unlu gıdalar, çavdar, kek, kepek, yulaf, makarna, patlamış mısır, pişmiş tahıllar, rafine şekerli tahıl, soda yulaf unu. Barbunya, kırmızı fasulye, mercimekler, nohut, siyah fasulye, soya fasulyesi.