Gündem Alkollü bisiklet kullanınca ehliyetine el koyuldu

Alkollü bisiklet kullanınca ehliyetine el koyuldu

Paylaş
Alkollü bisiklet kullanınca ehliyetine el koyuldu

Edirne'de alkollü bisiklet kullandığı için 700, ehliyetini beyan edemediği için de 160 lira parası cezası kesilen A.K. ve Ş.Y.'nin B sınıfı ehliyetine de 6 ay süreyle el koyuldu

Ehliyeti alınan A.K.’nın itirazını değerlendiren Edirne İdare Mahkemesi, para cezasının hukuka uygunluğu yönünde karar verirken, ehliyetinin 6 ay süreyle el konulması yönüdeki kararla ilgili yürütmenin durdurulmasına hükmetti. Edirne’de oturan A.K. arkadaşı Ş.Y. ile birlikte geçen Temmuz ayında bisikletleriyle gittiği Yunanistan’da yemek yiyerek alkol aldı ve gece yarısı Edirne’ye döndü. Lozan Caddesi üzerinden bisikletleriyle evlerine döndükleri sırada devriye gezen polis ekipleri tarafından durdurulan A.K. ve Ş.Y., haklarında şikayet olduğu söylenerek Selimiye Polis Merkezi’ne yönlendirdi.

Haberin Devamı

Yolda kendilerini durduran polis ekibinin herhangi bir işlem yapmadığını ve karakola yönlendirdiğini söyleyen A.K., karakoldaki görevlilere yolda kendierini durdurmalarına rağmen işlem yapmayan polis memurlarından şikayetçi oldu. Verdikleri ifade de bisikletleriyle gittikleri Yunanistan’da yemek yediklerini ve alkol aldıklarını anlatan A.K. şöyle dedi: "Yunanistan’dan döndükten sonra Lozan Caddesi’nde bisikletlerimiz elimizde yürürken polis ekiplerince durdurulduk. Hakkımızda şikayet olduğunu ve polis merkezine gitmemiz gerektiğini söylediler. Herhangi bir işlem yapmadan bıraktıklar ve biz de buraya geldik. Herhangi bir sebep olmadığı halde bizi durdurdukları için onlardan şikayetçiyiz.".

MUAYENEDE ALKOLLÜ ÇIKTILAR

Haberin Devamı

Bunun üzerine alkol muayenesi yapılan A.K.’nın 1.70 promil, Ş.Y.’nin ise 1.20 promil alkollü olduğu tespit edildi. Edirne Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şubesi ekiplerince alkollü bisiklet kullandıkları gerekçesiyle 2 arkadaşa 700’şer lira idari para cezası kesildi. Ayrıca ehliyetini beyan edemedikleri için de 160 lira parası cezası kesilen A.K. ve Ş.Y.’nin B sınıfı ehliyetlerine de Karayolları Trafik Kanunu’nun 48/5 maddesi gereğince 6 ay süreyle el konuldu.

EHLİYETSİZ ARAÇ KULLANIRKEN YAKALANDI

İdari para cezası kesilen ve ehliyeti geri alınan A.K., 19 Ağustos 2013 günü yapılan trafik uygulamasında bu kez de ehliyetsiz araç kullanırken yakalandı. Ehliyeti 6 aylığına geri alındığı halde araç kullandığı için trafik ekiplerince bin 407 lira daha para cezası kesildi.

BİSİKLETİN EHLİYETİ OLMAZ

Alkollü bisiklet kullandığı ve ehliyeti yanında olmadığı için toplamda 860 lira daha sonra ise ehliyetsiz araç kullandığı için bin 407 lira para cezası kesilen A.K., avukatı İbrahim Karakoç aracılığıyla Edirne İdare Mahkemesine başvurarak para cezasının iptal edilmesi, ehliyetinin geri alınması işleminin de kaldırılmasını istedi. Dosyayı inceleyen Edirne İdare Mahkemesi oy çokluğu ile bisikletin motorsuz taşıt olduğundan ehliyet alma zorunluluğu olmadığını belirterek A.K.’nın ehliyetinin geri alınması yönündeki işlemini yürütmenin durdurulmasına hükmetti. Edirne İdare Mahkemesi kararında şöyle denildi: "Davacının alkollü olarak bisiklet kullandığı hususu tartışmasız olduğundan, verilen 700 liralık idari para cezasına ilişkin 29.07.2013 tarih ve 689565 sayılı işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı görülmektedir. Karayolunda sadece motorlu araç kullanan sürücülerin sürücü belgesi alma zorunluluğunun bulunduğu, motorlu taşıt niteliğinde olmayan bisiklet gibi motorsuz taşıtların sürücülerinin ehliyet niteliğinde herhangi bir vesika alma zorunluluğunun olmadığı görülmektedir. Dava konusu olayda, bisiklet kullanabilmek için sürücü belgesi alma zorunluluğu bulunmayan davacının, alkollü olarak bisiklet kullandığından bahisle B sınıfı belgesinin 6 ay süreyle geri alınmasına ilişkin işlemde hukuka uyarlılık bulunmadığı kanaatine varılmıştır." Edirne Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şubesi ekiplerince 6 aylığına alınan ehliyet kararı geçici olarak durdurulurken, mahkeme kesin kararı verebilmek için dosya incelemesine devam ediyor. YASADAKİ O MADDE 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 48/5 maddesi: Yapılan tespit sonucunda, 0.50 promilin üzerinde alkollü olarak araç kullandığı tespit edilen sürücüler hakkında, fiili bir suç oluştursa bile, 700 Türk Lirası idari para cezası verilir ve sürücü belgesi 6 ay süreyle geri

Haberin Devamı

Engin ÖZMEN/DHA

Haberin Devamı