Dünya Alman basını: Patriotların çekilmesinin gerçek nedeni...

Alman basını: Patriotların çekilmesinin gerçek nedeni...

Paylaş
Alman basını: Patriotların çekilmesinin gerçek nedeni...

Alman basını, 'Patriotların geri çekilmesinin gerçek nedeni, Türkiye'nin Suriye konusunda Almanya ve ABD gibi düşünmemesi' iddiasında bulundu. Bu arada, Patriotların çekilmesi kararının ardından ilk resmi açıklamayı yapan Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, 'Türkiye´ye desteğimiz sürecek' dedi

Almanya, Türkiye’de konuşlu Patriot savunma sistemleri ile burada görevli 260 Alman askerini önümüzdeki aylarda çekme kararı aldı. Resmi gerekçe olarak da "Suriye’den Türkiye’ye bir saldırı tehdidinin bulunmaması" gösterildi. Almanya´nın saygın gazetelerinden Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) ise gerçek nedenin Türkiye´nin Suriye konusunda Almanya ve ABD gibi düşünmemesi olduğunu öne sürdü.

PKK'YA YÖNELİK OPERASYONLAR VE IŞİD POLİTİKASI ETKİLİ OLDU

Sosyal Demokrat Parti (SPD) savunma uzmanı Rainer Arnold, patriotların geri çekilmesinde PKK´ya yönelik hava operasyonlarının da etkili olduğunu savundu. FAZ ise, hükümet kaynaklarına yakın kişilerin açıklamalarına dayanarak, Türkiye´nin PKK´ya yönelik son operasyonlarının Patriotların geri çekilmesinin asıl nedeni olduğunu öne sürdü. Bir diğer neden olarak da, Türkiye´nin uzunca bir süre IŞİD´e karşı sınırda yeterli önlemleri almaması olarak gösteriliyor.

Kahramanmaraş’taki Alman askerlerinin görev süresi bu yılın başında, 31 Ocak 2016’ya kadar uzatılmıştı. Alman birlikleri 2012 yılında Patriot savunma sistemleriyle birlikte Türkiye’ye konuşlandırılmıştı.

ALMANYA ADINA İLK AÇIKLAMA DIŞİŞLERİ BAKANI'NDAN


Öte yandan, Almanya´nın Türkiye´de konuşlu patriot sistemi ve askerlerini geri çekeceğini açıklamasının ardından ilk resmi açıklama Dışişleri Bakanı Fank Walter Steinmeier´den geldi. Bild am Sonntag gazetesine konuşan Steinmeier,"Almanya patriotların geri çekilmesinin ardından da Türkiye´yi Suriye sınırında desteklemeyi sürdürecek. Almanya´nın, Türkiye’nin güvenliğindeki sorumluluğu ve kararlılığı devam ediyor" dedi.

PKK´YA KARŞI OPERASYONLARA ANLAYIŞ

Alman Dışişleri Bakanı, Türkiye´nin PKK´ya karşı yürüttüğü operasyonları da anlayışla karşıladığını söyledi. "Suriye´deki iç savaş, Türkiye´nin sınır bölgelerinde risk oluşturuyor. PKK güçleri de Türk güvenlik birimlerine saldırdı" diyen Steinmeier, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın Kürtlerle uzlaşma konusunda önemli adımlar attığını vurguladı. Steinmeier, Kürtlerle köprülerin yıkılmaması gerektiğini de belirtti.

Ahmet YILDIRIM - ALMANYA / DHA

Haberin Devamı