Dünya Almanya parti kapatıyor

Almanya parti kapatıyor

Paylaş
Almanya parti kapatıyor

Almanya'da eyalet içişleri bakanları, aşırı sağcı Nasyonal Demokrat Parti'nin yasaklanması yönünde adım attı

Almanya’nın Mecklenburg-Vorpommern Eyaleti'ndeki Rostock kentinde bir araya gelen eyalet içişleri bakanları Nasyonal Demokrat Parti’nin (NPD) kapatılmasının ikinci kez denenmesi yönünde görüş bildirdiler.

İçişleri bakanlarının perşembe günü bu konudaki tavsiyelerini Berlin'e iletmeleri ve Federal Eyaletler Meclisi’nin de bu teklifi 14 Aralık'ta gündeme getirmesi bekleniyor.

MERKEL KAPATMA FİKRİNE SOĞUK


Mecklenburg-Vorpommern Eyaleti İçişleri Bakanı Lorenz Caffier "Kamuya açık kanıtlarla NPD'nin anayasa karşıtı bir parti olduğunu belgelememiz mümkün" şeklinde konuştu. Federal Hükümetin ve Federal Meclis’in NPD'nin geleceği konusunda nasıl bir karara varacağı ise henüz bilinmiyor. Zira Başbakan Angela Merkel ve Federal İçişleri Bakanı Hans Peter Friedrich, aşırı sağcı partinin yasaklanmasının büyük riskleri de beraberinde getireceği görüşünde.

NPD’nin yasaklanması için daha önce yapılan başvuru, 2003 yılında Federal Anayasa Mahkemesi tarafından geri çevrilmişti. Mahkeme, devletin parti yönetimine ajan yerleştirmesini ve iddiaların objektif olarak kanıtlanamamasını ret kararına gerekçe göstermişti.

Deutsche Welle Türkçe

Haberin Devamı