Gündem 'Alo tacize uğruyorum' hattı

'Alo tacize uğruyorum' hattı

Paylaş
'Alo tacize uğruyorum' hattı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi ALO 170 hattına psikolojik şiddet ile ilgili en fazla şikayetin Milli Eğitim Bakanlığı'ndan geldiği belirtildi

İş yerinde diğer çalışanlar veya işverenler tarafından tekrarlanan saldırılar şeklinde uygulanan psikolojik taciz (mobbing) çalışanlar için büyük tehdit oluşturuyor.

Mobbing, genellikle işverenler tarafından, İş Kanunları'nın işçiyi koruyan tazminat ve işe iade hükümlerinden kurtulmak için işçiyi istifaya zorlamak şeklinde sistematik olarak uygulanıyor ve işçilerin psikolojik açıdan ciddi zararlar görmesine neden olarak kişiyi intihara kadar sürükleyebiliyor.

Avrupa ve ABD'de geniş yaptırımları olan mobbinge karşı ilk kez geçtiğimiz aylarda hükümet tarafından yayınlanan 8 maddelik genelge ile savaş açılarak, çalışanlarına psikolojik şiddet (mobbing) uygulayan işverenin kulağını çekmek amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi ALO 170 hattı kuruldu.

ALO 170 ile psikologlar vasıtasıyla mobbing mağdurlarına yardım ve destek sağlanarak, vatandaşların şikayet ve ihbarları kayıt altına alınıyor ve şikayetleri incelemeye tabii tutuluyor.

İş ve Teftiş Kurulu Başkanlığı yetkilileri tarafından Gazeteport'a yapılan açıklamada, ALO 170 hattına gelen şikayet ve ihbarların mevzuata uygun olduğu takdirde incelemeye tabii tutulduğu ve mobbing ile ilgili yürütülen projelerde bilgi , anket ve bilgi paylaşımı aracılığıyla toplanan verilerin yıl sonunda Çalışma Bakanı tarafından değerlendirilerek politikalar geliştirileceği belirtildi.

ALO 170 NASIL İŞLİYOR?

Çalışma hayatı ve sosyal güvenlik alanında soru, öneri, eleştiri, ihbar, şikayet, başvuru ve talepleri etkin ve hızlı bir biçimde çözüme kavuşturmak için Turkcell Global Bilgi tarafından Karaman’da kurulan Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi (ALO 170), mobbing konusunda en doğru adres olduğu kaydedildi.

Günde ortalama 7 bin 500 çağrının cevaplandığı, çalışanlara 7 gün 24 saat boyunca hizmet veren ALO 170 ile, mobbinge uğrayan vatandaşların, maruz kaldıkları olayları yorumlama, değerlendirme, neye maruz kaldıklarını anlamlandırma, eğer psikolojik yakınmaları varsa onların etkisi veya tedavi süreci, iş yaşamına olan etkileri, iş ilişkisine olan etkisi, ailesi ve çevresi ile olan ilişkideki etkileri gibi konularda psikologlarla konuşarak destek almaları amaçlandığı belirtildi.

4 AYDA 920 BAŞVURU

ÇSG İletişim Merkezi’nden yapılan açıklamada, 19.03.2011 tarihinde “İşyerlerinde Psikolojik Tacizin ( Mobbing) Önlenmesi” konulu genelgenin yayınlanmasıyla birlikte mobbing kapsamında bugüne kadar vatandaşlardan 920 başvurunun geldiği dile getirildi. ALo 170'ten gelen veriler göz önüne alındığında, mobbing konusunda politikalar geliştirilmesinin gerekliliği öne çıkıyor.