Ekonomi Altın, dolar ve euro ne olacak?

Altın, dolar ve euro ne olacak?

Paylaş
Altın, dolar ve euro ne olacak?

Altın ve dolar yükselişe geçti. Euro ise düşüyor. Posta, para piyasalarındaki bu hareketliliğin nedenini 'Ayaklı Borsa' uzmanlarına sordu

POSTA.COM.TR ÖZEL / Yaşar CAN

Haberin Devamı

Para piyasalar allak bullak. 10 gün öncesine kadar neredeyse dibi gören altın fiyatları birden yükselişe geçti. Stabil seyreden dolar tekrar yükseldi. Euro ise değer kaybetmeye devam ediyor.

Peki, piyasadaki bu hareketliliğin sebebi ne? Dolarda ve altında yükseliş nereye kadar çıkacak? Piyasalar hangi beklentileri satın alıyor? Bu soruların cevabını almak için İstanbul'da serbest piyasanın kalbinin attığı Kapalıçarşı'daki 'Ayaklı Borsa' uzmanlarıyla konuştuk.

İşte onlara göre altında ve dolardaki yükselişin nedenleri ve piyasadaki hareketliliğin perde arkası:

PİYASALAR 22 OCAK'TAKİ AVRUPA MERKEZ BANKASI'NIN TOPLANTISINA KİLİTLENDİ

Ocak ayının 22'sında Avrupa Merkez Bankası'nın parasal genişleme kararı alma olasılığı var. Eğer parasal genişlemeye giderse piyasaya para girecek. Devlet, tahvilleri alıp piyasaya para verecek. Piyasada para olacağı için altına talep artmaya başladı. Piyasaya verilen para ya borsaya ya da altına gidecek. Öte yandan para miktarı artınca enflasyon riski oluyor. Bu riskten ötürü piyasalar korkuyor.

Haberin Devamı

ALTININ GRAM FİYATI 100 TL'YE ÇIKABİLİR

Altın fiyatlarında ons olarak beklenti 1.330 TL seviyelerine kadar yükselebilir. Gram olarak ise 97'den 100 TL'ye kadar çıkabilir. Dünya genelindeki gerilimli atmosferin siyasi çatışmaların altın fiyatlarının yükselmesinde çok büyük bir etkisi olmuyor.

Serbest piyasada 20 Ocak itibariyle altın fiyatlarındaki son durum:

DOLARDAKİ YÜKSELİŞİN NEDENİ

Dolardaki yükseliş arkasında ise Merkez Bankası'nın faiz düşürme ihtimalini satın alan piyasa etkili oldu. Başından beri Cumhurbaşkanı Erdoğan faizlerin yüksek olduğunu söylüyordu. Faizlerin indirilmesi yönünde çağrılar yapıyordu. Merkez Bankası'nın 1 puan faiz indirimi yapabileceği korkusunu piyasa daha önce satın aldı. Merkez Bankası bugün yarım puanlık bir indirim yapınca dolar tekrar düşüşe geçti. Ancak dolar güçlü duruyor. Amerikan Merkez Bankası'nın faiz arttırma ihtimali olduğu için dolar güçlü duruyor. Dolarda anormal bir düşüş kolay kolay olmaz. Dolar gelirse en fazla 1.280-1.290 seviyelerine geriler.

Haberin Devamı

20 Ocak saat 15.44 itibariyle serbest piyasada dolar ve euroda son durum:

AKŞAM SAATLERİNDE DOLAR YENİDEN YÜKSELDİ

Merkez Bankası’nın faiz indirimini hükümet tarafından yeterli bulunmaması üzerine lirada kayıplar arttı. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını, 0.50 puan indirimle, yüzde 8.25’ten, yüzde 7.75 düzeyine düşürdü. İndirimin piyasalar tarafından "makul" karşılanması üzerine, karar öncesi 2.33 lira dolayında olan dolar, 2.32 liraya geriledi. Ancak, daha sonra hükümet tarafından, "indirimin yetersiz olduğu" yolunda açıklamalar yapılması piyasalarda etkili oldu ve dolar 2.35 lirayı da aştı ve 2.3520 liraya kadar çıktı.

EURO DÜŞMEYE DEVAM EDER Mİ?

Euro'da da düşüş beklentisi var. Bir de Avrupa Merkez Bankası'nın parasal genişleme kararıyla açıklayacağı miktar önemli. Eğer miktar yüksek olursa Euro'da biraz daha düşüş yaşanabilir.

Ayaklı borsa nasıl çalışır?

1-Ayaklı Borsa, döviz bürolarının çalışanlarından oluşuyor.

Haberin Devamı

2-Sabah piyasa açılır açılmaz Ayaklı Borsa'nın mesaisi başlıyor.

3- Küçük bir sokakta toplanan ayaklı borsa elemanları, gün boyunca ellerinde telefonlar, döviz bürolarından aldıkları talimatlar doğrultusunda döviz trafiğini yönlendiriyorlar.

4-Ayaklı borsada söz, teminat yerine geçiyor. 'Aldım' ya da 'sattım' dedikten sonra işlemlerin takası, döviz büfelerinde en geç 15 dakika içinde yapılıyor.

5- İş günleri saat 18.00'e kadar, cumartesi günü saat 15.00'e kadar çalışılıyor.

6- Ayaklı Borsa'da para birimlerinin kod adları var. Dolara tam, Türk Lirasına çuval deniyor.

yasar.can@posta.com.tr