Ekonomi Altın fiyatları ile ilgili şok açıklama! Yüzde 15 değer kaybı ve...

Altın fiyatları ile ilgili şok açıklama! Yüzde 15 değer kaybı ve...

Paylaş
Altın fiyatları ile ilgili şok açıklama! Yüzde 15 değer kaybı ve...

Altın fiyatlarında bir süredir devam eden dalgalanma için yıl sonunda önemli bir tahmin geldi. ABN Amro analistleri yayımlanan raporda bugün itibarıyla 1.755 dolar olan altının ons fiyatının 2021 sonunda 1.700, 2022 sonunda ise 1.500 dolara düşmesini beklediğini bildirdi.

Bu, ABN Amro'nun son fiyat tahmininin gerçekleşmesi durumunda altının 2021 sonuna kadar yüzde 3.2, 2022 sonuna kadar ise yüzde 14.5 değer kaybetmesi anlamına gelir.

Haberin Devamı

Analistler söz konusu düşüş beklentisinin 3 nedeni olduğunu belirtti. Bunlardan ilki başta Fed olamk üzere dünya genelinde para politikalarının sıkılaşacağına yönelik beklenti. Raporda Fed'in 2023 başında faiz artırımlarına başlanmasının beklendiği belirtildi. İngiltere ve Kanada merkez bankalarının ise muhtemelen Fed'den daha erken bir tarihte faiz artırıma gideceği öngörüsünde bulunuldu.

TAHVİL GETİRİLERİNDEKİ ARTIŞ

ABD tahvillerinin getirilerindeki artışlar ise altındaki düşüş beklentisinin ikinci nedeni olarak gösterildi. Raporda 2 yıllık tahvil getirisinin piyasa beklentisi üzerinde artabileceği, bunun yanında ABD'deki enflasyon baskısının da azalacağı ifade edildi. Bu gelişmeler altına talebi düşürebileceği için fiyatları olumsuz etkilemesi bekleniyor.

Haberin Devamı

GÜÇLENEN DOLAR

Raporda son olarak ise doların güçlenmeye devam etmesinin beklendiği belirtildi. Doların yükselmesi tarihsel olarak altın fiyatlarında düşüşe yol açıyor.