Ekonomi Altın fonu ve altın hesabı nedir? Altın tahvili veya altına dayalı kira sertifikası ne demek?

Altın fonu ve altın hesabı nedir? Altın tahvili veya altına dayalı kira sertifikası ne demek?

Paylaş
Altın fonu ve altın hesabı nedir? Altın tahvili veya altına dayalı kira sertifikası ne demek?

Altına yatırım yaparak parasını değerlendirmek isteyen vatandaşlar altın hesabı, altın fonu, altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası konularını merak ediyor. Peki, Altın fonu ve altın hesabı nedir? Altın tahvili veya altına dayalı kira sertifikası ne demek? İşte merak edilen soruların cevapları…

Altına dayalı hesaplar ve menkul kıymetlerden yararlanmak ve kazanç elde etmek isteyen yatırımcı altın hesabı, altın fonu, altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası konularını araştırıyor. İnternette sıklıkla Altın fonu ve Altın hesabı nedir? Altın tahvili nedir? Altına dayalı kira sertifikası ne demek? soruları aratılıyor. İşte merak edilen soruların cevapları…

Haberin Devamı

ALTIN HESABI NEDİR?

Altın hesabı, bankaların yatırımcılar için altın tasarruflarını gerek fiziki gerekse altın birikimi oluşturmaları için açtıkları hesaba denir. Geleneksel yatırımcılar kadar küresel piyasaların da gözde yatırım modelleri arasında altın hesabı bulunuyor. Altın hesabı yatırımcı tarafından tasarruf olarak görülen ziynet, altın takı, cumhuriyet altını, çeyrek altın, tam altın, gram altın, gümüş, ve platin gibi her türlü ziynet altın ile altın hesabı açılabiliyor.

ALTIN TAHVİLİ YA DA ALTINA DAYALI KİRA SERTİFİKASI NEDİR?

T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı ve T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Varlık Kiralama A.Ş. tarafından ihracı gerçekleştirilen ve fiziki altını olan vatandaşların bu altınları üzerinden getiri elde edebilmelerini sağlayan bir yatırım aracıdır.

Haberin Devamı

ALTIN TAHVİLİ VE ALTINA DAYALI KİRA SERTİFİKASI ARASINDAKİ FARK NEDİR?

T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı, faiz getirisi elde etmek istemeyen yatırımcılar için 2012 yılından itibaren kira sertifikaları ihraç etmektedir. Altına Dayalı Kira Sertifikası da yurtiçi piyasada ihraç edilen diğer Kira Sertifikalarında olduğu gibi gayrimenkul alım satımına ve söz konusu gayrimenkulün kiralanmasına dayalı bir yatırım aracıdır.

Altına Dayalı Kira Sertifikası, sertifika sahiplerine, gayrimenkulün kiralanmasından elde edilen kira gelirini, payları oranında dağıtmaktadır. Altına Dayalı Kira Sertifikasında kira geliri kira sözleşmesi uyarınca altın fiyatına endeksli olarak belirlenmekte olup yatırımcısına altın fiyatına endeksli Türk Lirası cinsi bir kira getirisi sağlamaktadır.

Altın Tahvilleri ise, diğer Devlet Tahvillerinde olduğu gibi, arkasında her hangi bir gayrimenkul işlemi olmayan, yatırımcısına, satın aldığı Tahvil karşılığında altın fiyatına endeksli Türk Lirası cinsi faiz geliri sağlayan bir yatırım aracıdır.

ALTIN TAHVİLİ/ALTINA DAYALI KİRA SERTİFİKASINA AVANTAJLARI NELERDİR?

Devlet güvencesi: Altınlar çalınma, kaybolma riski ve saklama masrafı olmaksızın Devlet güvencesinde 1 kilogramlık külçelere dönüştürülerek saklanıyor.

Haberin Devamı

Ek getiri imkanı: Yastık altında ya da banka kasalarında hiçbir getiri olmaksızın tutulan altınlara 6 ayda bir %1,20 (yıllık %2,40) ek getiri veriliyor.

Vergi avantajı: Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasından elde edilecek getiriler için stopaj oranı Bakanlar Kurulu Kararı ile %0 olarak belirlenmiş olup elde edilecek olan getirilerden stopaj vergisi alınmıyor.

Vadeden önce nakit imkanı: Nasıl ki yastık altındaki altınlar piyasada satılarak nakde dönüştürülebiliyorsa vatandaş dilediği zaman Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasını kendi aracı bankasına satarak ihtiyaç duyduğu nakde ulaşabiliyor.

Vade sonunda fiziki altın imkanı: Yatırımcı vade sonunda, rafineri tarafından üretilen “1 kilogramlık 995/1000 saflıkta külçe altın” veya Darphane tarafından üretilen “Çeyreklik Cumhuriyet Ziynet Altını” alma hakkına sahip oluyor.

ALTIN TAHVİLİ/ALTINA DAYALI KİRA SERTİFİKASINI KİMLER ALABİLİR?

Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasından sadece bireysel yatırımcılar (gerçek kişiler) yararlanabilecek olup kurumsal yatırımcılar (tüzel kişiler) söz konusu Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasına yatırım yapamıyor.

Haberin Devamı

ALTIN TAHVİLİ/ALTINA DAYALI KİRA SERTİFİKASI ALABİLMEK İÇİN NE YAPMAM GEREKİYOR?

Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikası, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen aracı bankaların şubeleri aracılığı ile tüm Türkiye genelinde etap etap ihraç edilecektir. Bu nedenle, talep toplama dönemlerinde,http://altin.hazine.gov.tr adresinde duyurulan aracı bankaların şubelerine başvuru yapılması gerekmektedir.

ALTIN FONU NEDİR?

Altın Katılım Borsa Yatırım Fonu portföyünde tamamen fiziki altın bulunduran ve uluslararası altın fiyatına dayalı endeksi takip eden ve 1 payının yaklaşık 1 gram altına karşılık geldiği bir borsa yatırım fonudur.