Kültür - Sanat Altın Portakal'da başkan István Szabó
Paylaş
Altın Portakal'da başkan István Szabó

Dünya sinemasının usta yönetmenlerinden Macar István Szabó, 49.Altın Portakal'ın uluslararası uzun metraj film yarışmasının jüri başkanlığını yapacak

Dünya sinemasının büyük ustalarından Istvan Szabo, 49.Altın Portakal’ın uluslararası uzun metraj film yarışmasının jüri başkanlığını yapacak.

Haberin Devamı

En son 2011 yılında 46’ncı Karlovy Vary Film Festivali’nde jüri başkanlığı yapan Istvan Szabo, Antalya’yı çok merak ettiğini, Altın Portakal’da görev yapmanın kendisi için mutluluk verici olduğunu söyledi.

István Szabó’nun Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı işbirliğiyle 6- 12 Ekim tarihlerinde düzenlenecek 49’uncu Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamındaki atölye çalışmasına da imza atması bekleniyor.

’Mephisto’ filmiyle 1982 yılında ’Yabancı Dilde En İyi Film’ dalında Oscar ve Cannes’da ’En İyi Senaryo’ ödülünü alan Istvan Szabo, sadece Macar sinemasının değil, dünya sinemasının önde gelen yönetmenleri arasında sayılıyor.

István Szabó, 1938 yılında Budapeşte’de doğdu. 1959 yılında ilk kısa filmini, 1964 yılında da ilk uzun metraj filmini çekti. 1960’ların sonundan itibaren Avrupa Auteur Sineması geleneğini sürdüren Szab¢, Orta Avrupa’daki politik ve kişisel çatışmaları ele alan yapımlarıyla tanındı.

Haberin Devamı

’Confidence’, ’Colonel Redl’, ’Hanussen’ ve ’Mephisto’ filmleriyle dört kez ’Yabancı Dilde En İyi Film’ dalında Akademi Ödülleri’ne (Oscar) aday gösterilen Szab¢, ’Colonel Redl’ ve ’Sunshine’ filmleriyle iki kez Golden Globe’a aday oldu. Usta yönetmen bu adaylıklar sonunda ’Mephisto’ ile Oscar’ı, ’Colonel Redl’ filmi ile BAFTA’da Yabancı Dilde En İyi Film Ödülü’nü kucakladı. Szab¢ ayrıca, ’Sweet Emma Dear Böbe’ ile Avrupa Film Akademisi’nin En İyi Senaryo ödülünü alırken, Berlin Film Festivali’nde yine aynı filmle Jüri Özel Ödülü’ne değer görüldü.

AA