Ekonomi Altında çifte kazanç

Altında çifte kazanç

Paylaş
Altında çifte kazanç

Vatandaşın geleneksel tasarruf aracı altın. Bunun da çoğu yastık altında. Altın, yükselen doların etkisiyle son dönemde iyi kazandırdı. Ancak altından kazanç sağlamanın bir başka yolu daha var; vadeli altın hesabı...

Hülya Çaylak

Posta Gazetesi Ekonomi Servisi

Altın, Türkiye'de geleneksel bir tasarruf aracı olarak kullanılıyor. 'Yastık altı' olarak evde tutulan altının 200 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Fakat altının yastık altında tutulması finansal sistemin dışında kalması anlamına da geliyor. Bu nedenle hükümet yastık altı altının ekonomiye kazandırılması için zaman zaman çağrı yapıyor.

DAHA GÜVENLİ...

Bu çağrıya kulak veren bankalar da 'vadeli altın hesabı'yla ilgili çeşitli reklam ve kampanyalarla ilginin artmasını amaçlıyor. Son bir kaç yıldır gündemde olan bu hesaplar, hem evdeki altının daha güvenli bir kasada tutulmasını hem de yükselen faiz oranıyla vatandaşın daha çok kazanmasını sağlıyor. Peki vadeli altın hesabı nedir? Bu sistem nasıl işliyor? İşte detayları...

6 AYDA YÜZDE 22

Vadeli altın hesabı, tıpkı TL ve dövizde olduğu gibi belli bir vadede bankada tutulan altına da faiz ödenmesini sağlıyor. Yani hem altındaki yükselişten hem de faiz gelirinden faydalanma şansınız var. Örneğin; yılbaşında bankada altın hesabı açtıranlar, şu ana kadar altındaki değerlenmeyle yüzde 22 kazanç elde etti. Bu altınlar vadeli hesapta olsaydı artı yüzde 1-1.5 gelir sağlanacaktı.

HESAP NASIL AÇILIR?

Her banka vadeli altın hesabı açmıyor. Bu hesabı açan bankaların da her şubesinde bu işlem yapılamıyor. Çünkü bir uzman gerekiyor. Bu uzman altın rafinerilerinde çalışan kişilerden seçiliyor. Hesap açmak isteyen kişi evdeki altınlarını bankaya getiriyor. Bu altınlar çeyrek, Cumhuriyet Altını, takı olabilir. Her altını kabul eden bankalar bunu 24 ayara göre hesaplıyor.

TAŞLAR DAHİL DEĞİL

Unutulmaması gereken bir detay var, bankalar her altını kabul etse de altın takılar üzerindeki değerli taşlar, yapılan hesaba dahil edilmiyor. Altınlar bir uzman eşliğinde tartılıp değeri yani toplam gramı belirleniyor. Bankalar sadece 22-24 ayar altınları kabul ediyor. Getirilen altınlar ortak bir ayar (24 ayar) üzerinden hesaplanarak örneğin "100 gram 24 ayar altınınız var" deniyor.

FAİZ ORANLARI KAÇ?

Vadeli altın hesabında altınlar, 1 aydan 1 yıla kadar vadeyle kalabiliyor. Son dönemde altına ödenen faizde bir artış var. Vade oranları yani faiz getirisi bankadan bankaya göre yüzde 0.50 ile 2.75 arasında değişiyor.

Yani 100 gram altını olan biri 2.75 gramlık bir altının ederi kadar faiz alabiliyor.

Faiz tutarı üzerinden yüzde 15 stopaj vergisi kesiliyor. Vadeli altın hesabındaki altınların 100 bin liraya kadar olan karşılığı devlet güvencesi altında.

Haberin Devamı