Sağlık 'Alzheimer daha kolay tanınacak'

'Alzheimer daha kolay tanınacak'

Paylaş
'Alzheimer daha kolay tanınacak'

Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Acer, alzheimer, demans, şizofreni gibi hastalıkların teşhisinde kolaylık sağlayacak yöntem geliştirdi

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Niyazi Acer, Alzheimer, demans, şizofreni gibi hastalıkların teşhisinin daha kolay yapılması amacıyla beynin hacminin bilgisayar ortamında 3 boyutlu olarak hesaplanabileceği yeni bir yöntem geliştirdi.

Haberin Devamı

Birçok nörolojik ve psikiyatrik hastalıkta beynin yüzey alanı ve hacminin değiştiğini, bu tür hastalıkların teşhisinde beynin yüzey alanı ve hacminin hesaplanmasının önemli olduğunu vurgulayan Acer, "MR ve bilgisayarlı tomografi görüntülerini bilgisayar ortamına aktarıyor ve üzerine grit noktalar atıyoruz. Bu noktaları sayarak da beynin 3 boyutlu olarak hacmini ve yüzey alanını hesaplayabiliyoruz. Beyindeki tümörün hacmini de bu yöntemle kolayca hesaplayabiliriz'' dedi.

Acer, bu sayede birçok nörolojik ve psikiyatrik hastalığın teşhisinin ve seyrinin incelenmesinin kolaylaşacağına dikkati çekerek, klasik yöntemdeki 2 boyutlu görüntülere bakarak yapılan göreceli tahminlerin de önüne geçileceğini bildirdi.

Haberin Devamı

Çalışmanın birçok uluslararası dergide yayımlandığını vurgulayan Acer, bu konuda 20'nin üzerinde araştırmaları bulunduğunu kaydetti.

AA