Sağlık Alzheimer için yeni umut

Alzheimer için yeni umut

Paylaş
Alzheimer için yeni umut

Amerikalı bilim adamları, Alzheimer gibi nörolojik hastalıkları tedavi edebilmek için kök hücrelerden türetilmiş yeni bir hücre türü geliştirdi

California Üniversitesi Sue & Bill Gross Kök Hücre Araştırma Merkezi’nden Doç. Dr. Edwin Monuki, "Journal of Neuroscience" dergisinde yayımlanan çalışmasında, fare ve insan embriyosundan alınan kök hücrelerden "koroid sinir ağı epitel hücreleri"ne benzer yeni bir hücre türü geliştirmeyi başardıklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Koroid sinir ağı epitel hücrelerin beyin-omurilik sıvısını üreten koroid sinir ağı dokusunun işlevini yerine getirmesinde büyük rol oynadığını söyleyen Monuki, hücrelerin beyin-omurilik sıvısı içindeki metabolik atıkların ve yabancı maddelerin atılmasını sağladığını belirtti.

Şimdiye kadar koroid sinir ağı epitel hücrelerinin kültür üretiminin yapılamadığına işaret eden Monuki, "Kök hücrelerden çok sayıda koroid sinir ağı epitel hücresi geliştirmeyi başardık. Bu hücreler, Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde kullanılabilir" dedi.

İlk kez 1906 yılında Alman bilim adamı Alois Alzheimer tarafından tanımlanan ve 65 yaş üstü kişilerde beyin dokularında ağır hasara neden olan Alzheimer hastalığının hâlâ etkili bir tedavisi bulunmuyor. Dünyada 30 milyondan fazla Alzheimer hastası olduğu tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

AA