Bilim - Teknoloji AMD, yeni laptop APU'su Richland'ı tanıttı!
Paylaş
AMD, yeni laptop APU'su Richland'ı tanıttı!

İşlemci devi, CPU ve GPU'ları bir araya getiren APU'sunun en son sürümünü ortaya çıkardı!

AMD, işlemci ve GPU'yu bir araya getiren laptop APU'larının en son sürümü Richland'ı tanıttı. Geçen sene tanıtılan Trinity'nin performansını makul ölçüde artıran Richland, "geliştirilmiş bir Trinity APU'su" olarak tanımlanabilir.

Haberin Devamı

Aynı ikinci nesil Piledriver hesaplama çekirdeklerini temel alan Richland'daki GPU, AMD "Cayman" VLIW4 mimarisine bağlı kalmaya devam ediyor. AMD'nin 2011'deki Fusion Summit'te bahsettiği Graphics Core Next ise henüz Richland'da bulunmuyor.

Richland'ın getirdiği yenilikler arasındaki geliştirilmiş güç yönetimi AMD'ye göre çipin hangi bölümlerinin etkin olup, hangilerinin kapalı olduğunu denetlemede çok daha etkili. Toplamdaki güç tasarrufu heyacan verici olmasa da AMD'de göre 720p'lik bir video izlerken yüzde 25'lik bir güç tasarrufu sağlanabiliyor.

Saat hızlarına gelince, yeni Richland A-10 2.5GHz'i temel alıyor ve turbo ile 3.5GHz'e yükselebiliyor. Karşılaştırma açısından Trinity A-10'un 2.3GHz saat hızını temel aldığını ve 3.2GHz'e yükselebildiğini hatırlatalım.

Haberin Devamı

Yeni APU'nun sunduğu diğer işlevler arasında "yüz tanımayla oturum açma", hareketli denetim, görsel stabilizasyonu, renk geliştirme ve fazlası var.

Kaynak: CHIP Online