Sağlık Ameliyattan sonra da cinsel yaşam sürüyor

Ameliyattan sonra da cinsel yaşam sürüyor

Paylaş
Ameliyattan sonra da cinsel yaşam sürüyor

Prostat ameliyatından sonra sertleşme problemi ortaya çıkabiliyor. Ancak 'penis rehabilitasyonu' ile cinsel yaşamın önündeki engeller kalkıyor!

Memorial Antalya Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Tibet Erdoğru anlattı:

Haberin Devamı

Prostat cinsel yaşamı nasıl etkiliyor?

Prof. Dr. Tibet Erdoğru: Prostat hastalıklarının erkeklerin cinsel yaşamları üzerinde olumsuz etkisi var. Prostat sorunu, gece uykusunun sağlıklı bir şekilde tamamlanmasını engelleyebiliyor. Her erkeğin, geceleri uykunun REM döneminde en az 3 kez ve en az 10 dakika olarak gerçekleşen ereksiyonları olur. Bu ereksiyon sırasında penis oksijenli kanı alarak beslenir ve anatomik yapısını korur. Ereksiyon olmayan penis beslenemez ve anatomik yapısında incelme-kısalma meydana gelmeye başlar. Gece sık aralıklarla 4-5 kez tuvalet ihtiyacı için uyanan kişiler, uykunun REM dönemine giremediği için ereksiyon olamayabilir. Bu nedenle de geceleri istenilen seviyede beslenemeyen penise bağlı cinsel fonksiyon bozuklukları ortaya çıkar.

Haberin Devamı

Peki ameliyat sonrası problem çıkabiliyor mu?

Prof. Dr. Tibet Erdoğru: Evet. Prostat ameliyatından sonra ortaya çıkan penisteki ereksiyon bozukluklarının sebebi mutlaka araştırılmalı. Sorun sadece ameliyattan değil de o bölgedeki damar ve sinirlerin harabiyetinden ya da psikolojik nedenlerden kaynaklanabilir. Bunlar analiz edildikten sonra damar veya sinirlerde kalıcı bir etki yoksa destekleyici tedavilerle ereksiyon fonksiyonu zaman içinde yerine gelir. Bu dönem içinde penise rehabilitasyon yapmak en uygun olanıdır. Çünkü penis canlılığının devam etmesi için ereksiyon oluşması gerekir. Prostat ameliyatı sonrası meninin mesaneye boşalması da diğer bir sorundur. Mesaneye boşalma için tıbbi olarak çok fazla bir şey yapılamaz. Sadece kişi çocuğunun olmama riskiyle karşı karşıya kalır. Bu durumda da tüp bebek yöntemine başvurulabilir.

Penis rehabilitasyonu ne zaman uygulanır?

Prof. Dr. Tibet Erdoğru: Ameliyat sonrası ereksiyonları başlamayan hastalara uygulanır. Hastaya bazı ilaçların penise haftada 2-3 kez uygulanması öğretilir. Böylece hasta ve eşi haftada 2-3 kez cinsel ilişkilerine devam edebilme avantajını kazanır. Oluşan ereksiyon ile penis beslenir, anatomik yapısını ve sertleşme dokuları özelliklerini kaybetmez. Hastalar kendiliğinden ereksiyon olmaya başlayıncaya kadar penis rehabilitasyonu sürdürülür. Ereksiyon kalitesi cinsel aktivite için yeterli olursa ek bir tedavi önerilmez. Ereksiyon olmasına rağmen kalitesinde yeterlilik yoksa ağızdan alınan ereksiyon oluşturucu tabletlerle penis rehabilitasyonu devam eder.

Haberin Devamı