Dünya Amerika para verip Taliban'dan kurtulacak

Amerika para verip Taliban'dan kurtulacak

Paylaş
Amerika para verip Taliban'dan kurtulacak

Savaşla çözümden umudunu kesen Amerika'nın yeni planı, Taliban militanlarına para karşılığında silah bıraktırmak

TARİHİ İŞBİRLİĞİ

Haberin Devamı

Afganistan’a Amerika’nın 2001’deki operasyonuyla aşırı dinci terör örgütü Taliban iktidardan uzaklaştırılmıştı. Hamid Karzai’nin devlet başkanı seçildiği ülkede Taliban’a karşı 9 yıldır Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) ile Afganistan güçleri savaşıyor. Buna rağmen Afganistan’da istikrar sağlanamadı. İngiltere’nin başkenti Londra’daki konferansta buluşan dünya liderleri Afganistan’ın geleceğini planlamak için adeta seferber oldu.

SİLAH BIRAKAN YAŞADI

İngiltere Başbakanı Gordon Brown, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un evsahipliği yaptığı konferansa NATO dahil 70 ülkenin başkanları ile Türkiye’den Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu katıldı.

Haberin Devamı

Dünyanın yeni Afgan stratejisine göre Taliban’a zeytin dalı uzatılacak. Buna göre, Taliban militanlarına silah bırakmaları karşılığında para verilecek. Bu militanlar affedilecek. Silah bırakanlar iş, eğitim, toprak, maaş gibi birçok imkana kavuşacak.

İNSAN HAKLARINA AYKIRI

Planla 25 bin Taliban militanın yarısının topluma kazandırılması hedefleniyor. Yeni stratejiye göre Taliban liderlerine siyasi bir rol verilmesi de gündemde. Plana destek veren Amerika’nın amacı ise sadece Taliban’ı değil, Afganistan’daki aşiret üyelerini de parayla kendi tarafına çekmek.

New York Times gazetesi, ülkenin doğusundaki en büyük Peştun aşiretinin 1 milyon dolarlık Amerikan yardımı karşılığında Taliban’a karşı savaşmayı kabul ettiğini belirtti. İnsan hakları örgütleri, militanları cezasız bırakan bu plana karşı çıkıyor.